Allergieën en Lyme.

allergie en LymeDoordat de lever bij Lyme-patiënten zwaar belast is, de bijnieren vaak uitgeput zijn en omdat Lyme het immuunsysteem in de war schopt, lopen veel Lyme-patiënten grote kans om een allergie te ontwikkelen.

Daarom is het dragen van sieraden af te raden, net zoals het belangrijk is om je huis zo stofvrij mogelijk te houden en een biologische tandarts te bezoeken. Op deze manier kun je allergieën tegen tandvullingen, huisstofmijt en metalen voorkomen.

Helaas zijn er nog veel meer dingen waar men allergisch op kan reageren, zoals pollen, bepaalde voedingsstoffen en chemische middelen die onder andere in verzorgings- en schoonmaakproducten zitten. Soms is het duidelijk waar je allergisch voor bent, doordat de allergische reactie na contact direct optreed.

Het probleem is echter dat sommige allergische reacties vertraagd optreden, waardoor niet altijd duidelijk is waar je nou allergisch voor bent. Het kan ook dat je continue of dagelijks aan bepaalde allergenen wordt blootgesteld. Huisstofmijt, tandvullingen of sieraden zijn voorbeelden van allergenen waar je dagelijks aan kunt worden blootgesteld. Zonder te weten dat je allergisch voor bent, ondergaat je lichaam in dat geval constant een allergische reactie. Je denkt dat je last hebt van Lyme-klachten, terwijl je in feite vooral last hebt van een allergie.

Om die reden is het raadzaam om na te gaan of sommige klachten het gevolg van een allergie kunnen zijn. Bewust nagaan of er mogelijk allergenen in het spel zijn, is een eerste stap. Ook kunnen bepaalde onderzoeken worden uitgevoerd die hieronder worden besproken.

Bloedonderzoek naar allergenen

Bij je huisarts kun je je bloed laten testen op een verhoogd gehalte aan het antilichaam IgE. Mocht dat verhoogd zijn, dan is het handig om daarna na te gaan of je wellicht allergisch bent voor één of meerdere allergenen waar de huisarts op test. Deze testen worden vergoed uit de basisverzekering.

Door eerst IgE in zijn totaal te testen, hoef je niet direct alle allergenen te testen, want alleen als IgE verhoogd is, heb je kans dat je middels een bloedtest een allergeen aan het licht komt. Helaas is deze test zeer zwak en komen veel allergieën niet aan het licht.

Huidtest naar allergenen

Een huidtest in het ziekenhuis is daarom ook een optie. In dat geval wordt de huid een beetje opengekrast, waarna een klein beetje van een bepaald allergeen wordt aangebracht. Als er huiduitslag op dat plekje ontstaat, is er spraken van een allergische reactie. Ook deze test wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen je huisarts moet dan wel een vermoeden hebben van een allergie, wil hij je door verwijzen. De meeste huisartsen weten echter niet dat bepaalde klachten het gevolg kunnen zijn van een allergie. Verder is ook een huidtest niet altijd even betrouwbaar. Daarom blijft het verstandig om actief allergenen te mijden uit de omgeving. Zo erger proberen te voorkomen.