antibiotica-tegen LymeMeningen en ervaringen verschillen

Een antibiotica-kuur is de enige reguliere behandeling tegen Lyme. De meningen over de effectiviteit hiervan en het juiste behandelprotocol lopen zeer uiteen. Besef daarom: wanneer een arts beweert dat je alleen kunt genezen door middel van antibiotica, kletst deze uit zijn nek, want er zijn legio ervaringsverhalen van (ex) Lyme-patiënten die genazen zonder gebruik te maken van farmaceutica. Laat je daarom niet van de wijs brengen.

Hetzelfde geldt voor artsen die beweren dat antibiotica je alleen maar zieker maken en daardoor altijd vermeden moeten worden. Er zijn namelijk ook ontelbaar veel verhalen bekend van (ex) Lyme-patiënten die genezen zijn door een (zware) antibiotica-kuur. Veel artsen idealiseren echter hun behandeling en zetten patiënten onder druk door ze bang te maken dat ze nooit zullen genezen als ze niet doen wat zij zeggen.

Onthoud daarom: sommigen hebben baat bij antibiotica en sommigen niet.

Wel of geen antibiotica?

De vraag blijft: hoe kun je nou achterhalen of antibiotica voor jou wel of niet geschikt is? Helaas weet je dat pas wanneer je klaar bent met de kuur. Om die reden is het altijd raadzaam om in het geval van een chronische situatie  – waarin je dus al vele jaren Lyme hebt en de klachten redelijk stabiel zijn – eerst een alternatieve behandeling te starten. Een alternatieve behandeling is meestal minder belastend. Onderzoek ook welke andere belastingen je hebt, zijn bijvoorbeeld de bijnieren uitgeput, is de leverfunctie verminderd of heb je last van een Candida-infectie, dan is het raadzaam eerst deze belastingen aan te pakken, alvorens je start met een antibioticakuur. Tevens is de aanwezigheid van andere infecties bepalend welke antibiotica het best ingezet kunnen worden.

Is de situatie echter acuut, ben je bijvoorbeeld net gebeten door een teek en verschijnt er een rode kring, neem dan altijd antibiotica, want dit is de meest doeltreffende therapie, maar ook degene met de meeste risico’s. In het geval van een acute situatie is antibiotica de meest voor de hand liggende keus.

Antibiotica ingezet tegen een acute Lyme-infectie

Wat betreft de dosis en de duur van de kuur daarover liggen de meningen binnen de medische wereld zo ver uiteen, dat je als Lyme-patiënt gillend gek kunt worden. In het geval van een acute situatie is een kuur van zes weken doxycycline van 400 mg/dag de beste optie. Nederlandse huisartsen geven echter meestal 200 mg/dag voor slechts veertien dagen. Dit is in veel gevallen te weinig, waardoor de infectie chronisch kan worden. In Amerika geven ze daarom vaak een zwaardere kuur.

Een zware kuur brengt wel meer risico’s met zich mee, zoals de ontwikkeling van een Candida-infectie in de darmen. Deze risico’s wegen echter ruimschoots op tegen het risico van een chronische Lyme-infectie. Door probiotica te slikken kan een darm-infectie overigens voorkomen worden. Vraag daarom in het geval van een acute Lyme-infectie altijd om een zware kuur en laat je niet te snel afpoeieren. Lees onderaan deze pagina welke maatregelen je moet treffen om de negatieve effecten van antibiotica tegen te gaan.

Antibiotica tegen een chronische Lyme-infectie

Reguliere en alternatieve artsen houden allemaal hun eigen ideeën erop na wat nu het juiste antibioticum is en hoelang de kuur moet duren om Lyme te bestrijden. Zo zullen sommige beweren dat je hooguit zes weken antibiotica mag gebruiken en niet meer dan één soort tegelijkertijd. Andere zijn weer van mening dat minimaal zes tot soms wel achttien maanden antibiotica nodig is en het liefst meerdere soorten naast elkaar.

Wat betreft wetenschappelijke literatuur zijn er hooguit vijftien double-blind placebo studies uitgevoerd naar de effectiviteit van antibiotica op chronische Lyme-patiënten. Geen enkele studie duurde langer dan drie maanden en er werden nooit meerdere antibiotica tegelijk gebruikt. Ook de zogenaamde PLEASE studie uitgevoerd in het Radbout ziekenhuis betrof een onderzoek waarbij slechts drie maanden antibiotica werd ingezet. Niemand kan dus met zekerheid zeggen of een kuur van zes maanden of langer wel of niet effectief is. Het is allemaal één groot experiment.

Zoals al eerder is gezegd, iedere Lyme-patiënt is anders en sommige zullen baat hebben bij een zeer lange intensieve kuur, terwijl andere juist beter reageren op een kortere kuur aangevuld met alternatieve therapieën. Het hangt vooral af van de andere belastingen en de staat van je eigen immuunsysteem of antibiotica helpend zijn. Afhankelijk van je eigen overtuigingen is het raadzaam een arts te zoeken die past bij die overtuigingen. Zie hier een lijst met Lyme-artsen.

Soorten antibiotica

Er zijn talloze antibiotica die worden ingezet tegen een chronische Lyme-infectie. In het boek Lyme te lijf worden nagenoeg alle soorten besproken en verschillende protocollen beschreven, alles wordt onderbouwd met gedegen wetenschappelijke literatuur. Mocht het je interesseren dan kun je daar meer informatie vinden. Ga echter nooit zelf doktoren met antibiotica, want het kan behoorlijk misgaan doordat je jezelf als gevolg van een te hoge dosis ernstig belast, darm-infecties oploopt of heftige Herxheimer-reacties ondergaat.

Voorzorgsmaatregelen gedurende antibiotica-gebruik

Om de negatieve effecten van antibiotica zoveel mogelijk tegen te gaan, is het raadzaam om onderstaande adviezen op te volgen:

  • Laat eerst je darmflora onderzoeken, zodat je tijdens de antibiotica-kuur de juiste probiotica slikt, waardoor darm-infecties worden tegengegaan.
  • Eet geen snelle koolhydraten en gist tijdens de kuur, want hierdoor zullen darm-infecties eerder de kans krijgen zich te ontwikkelen.
  • Laat je altijd testen op co-infecties, mocht je bijvoorbeeld Babesia hebben, dan zal de Lyme-infectie niet te overwinnen zijn voordat de Babesia is aangepakt. Ook zul je als je belast bent met andere infecties andere antibiotica moeten gebruiken.
  • Slik enzymen die de biofilm afbreken. Een biofilm is een laagje dat pathogenen om zichzelf heen leggen, waardoor ze beschermd zijn tegen anti-lichamen en antibiotica. Bepaalde enzymen kunnen deze laag afbreken waardoor antibiotica vele malen effectiever werken.
  • Zorg voor een goede ontgifting. Hierdoor worden Herxheimers en de negatieve effecten van antibiotica tegengegaan. Lees hier welke ontgiftingsstrategieën toe te passen zijn.