Darmklachten

Veel Lyme patiënten hebben last van darmklachten. Deze klachten worden niet direct veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Vaak hadden Lyme-patiënten al last van hun darmen voordat ze geïnfecteerd raakten. Een slecht functionerende darm haalt namelijk het immuunsysteem omlaag, waardoor men ontvankelijker wordt voor infecties. In deze maatschappij hebben veel mensen last van darmklachten. Dit komt vooral door slechte voeding. Het verhelpen van deze klachten kan een grote sprong in het genezingsproces betekenen. Om erachter te komen wat de oorzaak is van de darmklachten moet goed laboratoriumonderzoek worden uitgevoerd. Hieronder een drietal testen:

Triple-Fixatie-Test (TFT)

TFT test en LymeMiddels een TFT kan worden vastgesteld of je last hebt van darmparasieten. Deze test wordt vergoed door de verzekering en kan via de huisarts worden afgenomen. Je krijgt dan drie buisjes mee waar je drie dagen achter elkaar een beetje feces in moet stoppen, waarna je het opstuurt naar een speciaal laboratorium. Het is belangrijk om drie dagen achtereen een monster te nemen, want sommige parasieten komen maar eens in de drie dagen naar buiten. Verder moeten ze ook gefixeerd worden, anders zijn sommige soorten niet aan te tonen. Vraag dus altijd om een TFT. Besef echter: de uitslag kan ook vals negatief zijn, want een groot aantal darmparasieten is niet op te sporen middels deze test.

Laat je ook testen op de Candida-schimmel. Mocht je een darmparasiet of schimmel hebben, dan kan deze aangepakt worden met medicijnen of kruiden. Ook is het verstandig om suiker en gist te mijden, want dit vormt een voedingsbodem voor darminfecties.

Voedselintolerantietest 

Veel Lyme-patiënten hebben last van voedselintoleranties. Dit houdt in dat ze bepaalde voedingsmiddelen niet goed verdragen. Ook als je geen darmklachten hebt is het mogelijk dat je voedselintoleranties hebt. Middels een speciale bloedtest is aan te tonen voor welke voedingsmiddelen je intolerant bent. Een dergelijke test is via het ProHealth laboratorium uit te voeren. Je huisarts kan bloed afnemen en opsturen. De test kost tussen de 180 en 450 euro, afhankelijk van de hoeveelheid voedingsmiddelen waarop je je laat testen. De test wordt niet vergoed.

Darmflora-onderzoek

In een gezonde darm leven miljarden goede bacteriën die meehelpen voeding te verteren. Door het gebruik van antibiotica of het consumeren van ongezonde voeding kan de darmflora echter verstoord raken, hierdoor krijgen slechte bacteriën de overhand en wordt voedsel niet goed verteerd, wat ook weer kan leiden tot voedselintoleranties. Het is dus erg belangrijk om na te gaan of de darmflora in balans is of dat bepaalde stammen aangetast zijn. Via ProHealth is dit onderzoek uit te laten voeren. Het kost rond de 150 euro. Deze test wordt helaas niet vergoed. Als eenmaal duidelijk is welke stammen aangetast zijn, kan speciale probiotica worden ingenomen, waardoor deze stammen gericht kunnen worden hersteld.

Lekke darm

Verder kan een lekke darm ook voor darmklachten zorgen, maar een lekke darm is eerder een gevolg dan een oorzaak. Wanneer je bovenstaande testen laat uitlaatvoeren en naar aanleiding van de resultaten een behandelplan opstelt, zal ook de darmwand herstellen. Het laten testen op een lekke darm is daarom overbodig.