Hoge kosten als je de ziekte van Lyme hebt

besparen op lyme behandelingDoordat de ziekte van Lyme bij veel Lyme-patiënten niet wordt erkend, krijgen zij vaak geen uitkering en moeten zij van een minimum rondkomen. Tegelijkertijd wordt hun behandeling vaak niet vergoed en hebben ze daardoor hoge ziektekosten. Hierdoor kunnen velen zichzelf niet (laten) behandelen. Dit kan in een uitzichtloze situatie resulteren, waardoor de klachten juist toenemen. Daarom hieronder een aantal bespaar tips.

Bespaartips voor de ziekte van Lyme

 • Testen zijn vaak erg duur en als je deze door een therapeut laat uitvoeren, betaal je ook nog eens 21 % BTW. Wanneer je het door je huisarts laat uitvoeren, betaal je niet 21 % BTW. Als een therapeut dus een test voorstelt, neem dan de buisjes en het formulier mee naar je eigen huisarts, vraag daar een stempel, laat bloedprikken en stuur het zelf op. Werkt je huisarts niet mee? Zoek een ander.
 • Alle ziektekosten die je maakt bij een BIG geregistreerde arts kun je aftrekken. Dit geldt ook voor consulten die niet vergoed worden of het deel dat niet vergoed wordt. Het geldt ook voor die dure testen en voorgeschreven medicatie die niet vergoed wordt. Het geldt helaas niet voor kruiden en supplementen. Je kunt ook je reiskosten aftrekken. Tandartskosten zijn eveneens aftrekbaar. Het komt er dus op neer dat je vaak 1/3 van je gemaakte ziektekosten weer terug krijgt van de belasting. Dit geldt vooral wanneer je een laag inkomen hebt. Wat de precieze regels zijn, kun je hier teruglezen.
 • Veel Lyme-patiënten volgen een streng dieet. Ze eten vaak gluten-, soja-, ei- en zuivelvrij. Gelukkig kun je een vast bedrag per jaar aftrekken voor je dieetkosten. Het hoogste bedrag is 1300 euro. Dit betekent dat je ruim 400 euro per jaar terugkrijgt. Hier heb je wel een dieetverklaring voor nodig. Deze kan je huisarts geven of een alternatieve arts die BIG geregistreerd is. Lees hier meer over het aftrekken van dieetkosten.
 • Denk goed na in december wat je wensen zijn voor het volgende jaar. Als je graag een behandeling wilt volgen bij een alternatieve arts, doe je er goed aan een goede zorgverzekering af te sluiten met een hoge vergoeding alternatieve geneeswijze. Elk jaar wisselt echter de beste deal, wees hierop bedacht.
 • Mocht je inkomen rond bijstandsniveau zijn, zoek dan uit welke regelingen je gemeente treft om minima tegemoet te komen.
 • Bestel je supplementen bij www.Iherb.com. Dit is een Amerikaans bedrijf. De supplementen zijn in Amerika veel goedkoper en een gunstige dollarkoers draagt ook bij aan een betere prijs. Zorg wel dat je onder de honderd euro blijft, anders betaal je 21 % BTW over je aanschaf. Het merk NOW heeft hele goede supplementen voor een lage prijs. Besef dat het echt onzin is om hele dure supplementen te kopen. Alleen met visolie en zeoliet dien je op te passen.
 • Vooral ontgiften kan bijzonder goede resultaten opleveren. Ontgiftingstherapieën hoeven nauwelijks iets te kosten. Zie hier welke ontgiftingstherapieën je kunnen helpen.
 • doug coil tegen LymeOverweeg een eigen Rife machine te bouwen. Misschien ken je iemand uit je omgeving die elektrotechniek heeft gestudeerd of ben jezelf zo slim. MTS is voldoende om een goede Rife machine te kunnen bouwen. Als je tweedehands onderdelen gebruikt, kun je voor nog geen 400 euro een zeer professionele machine bouwen waarmee je verbluffende resultaten kunt boeken. Als je eenmaal zo een machine hebt, hoef je niet meer de deur uit naar dure therapeuten en kun je jezelf meermaals per week behandelen. Zie hier een bouwschema van een goede Rife machine. Lees ook het boek van Bryan Rosner: Lyme disease and Rife machines.
 • Schaf andere tweedehands machines aan, zoals een ozongenerator (hiermee kun je rectaal- en oorinfusies doen) of een APS-apparaat. Werkt de machine niet voor jou dan verkoop je hem weer voor dezelfde prijs. Voor 100 á 500 euro kun je in Duitsland een tweedehands ozongenerator kopen. Hiermee kun je jezelf behandelen en bespaar je op den duur veel aan kosten voor therapie.
 • Testen zijn duur, maar er is ook een groot aantal testen die je wel via de huisarts kunt laten doen en die je dus vergoed krijgt. Zie hier welke testen dat zijn.
 • Zoek zelf veel uit. Als je je grondig verdiept in de ziekte van Lyme, bijvoorbeeld door deze website te bestuderen en boeken te lezen, kun je jezelf gratis helpen.
 • Besef dat voeding altijd een grote rol speelt binnen ieders genezingsproces. Velen denken dat gezonde voeding duur is, maar dat hoeft niet zo te zijn, als je maar weet waar je op moet letten. Als je geen geld hebt voor biologisch vlees koop dan halal lamsvlees. Sommige groenten en fruit kun je net zo goed van conventionele teelt eten, zoals avocado, aubergine, kool, mango, ui, champignons, kiwi, erwten en zoete aardappel. Zelf maken is ook goedkoper en gezonder dan kant en klaar kopen. Verder geldt ook: minder eten remt de ontstekingsfactor. Wees dus spaarzaam met wat je eet. Als je het anti-Lyme-dieet goed onder de knie hebt, hoeft het helemaal niet zo duur te zijn.
 • Lopen-voor-Lyme-300x267Stel dat je echt een therapie hebt gevonden die werkt, maar zeer kostbaar is, dan kun je crowdfunding doen waar vrienden, kennissen en andere betrokkenen kunnen doneren. Zo is Lopen voor Lyme een platform om geld in te zamelen voor je behandeling. Dit zal om de twee jaar plaatsvinden.
 • Yoga en meditatie hebben een ontzettend heilzaam effect en zijn geheel gratis te beoefenen.

 

Geef de moed niet op

Besef dat geld in principe niet betekent dat je beter wordt. Het kan wel veel stress wegnemen. Helaas zijn er genoeg voorbeelden van rijke Hollywood sterren die evengoed aan deze ziekte lijden, ondanks het vele geld dat zij hebben. Beterschap betekent vooral: keihard werken.