De ‘goede’ Lyme-arts

Helaas is het niet mogelijk om te spreken van een goede Lyme-arts of Lyme-therapeut, want iedere Lyme-patiënt is verschillend en heeft daarnaast zijn eigen voorkeur wat betreft behandelen. Daarom moet je voordat je begint met zoeken onder andere de volgende dingen op een rij zetten:

  • Lyme artsBepaal je budget. Sommige Lyme-artsen worden namelijk door geen enkele verzekering vergoed en dat betekent dat je soms wel 5000 euro kwijt bent voor een behandeltraject. Zeker intraveneuze antibiotica-infusen kosten erg veel geld. Ook kost een totale screening van het bloed al gauw tussen de 1000 en 2000 euro. Voordat je een bepaalde arts consulteert, moet je dus achterhalen wat het je gaat kosten en of je dat kunt betalen. Gelukkig zijn er ook artsen die voor een groot deel vanuit je (aanvullende) verzekering worden vergoed en geen gebruik maken van dure medicijnen. Vaak zul je je dan wel goed aanvullend moeten verzekeren. Klik hier voor een twee zorgverzekeringen met een goede dekking in 2016.
  • Wil je wel of geen antibiotica gebruiken? Sommige Lyme-artsen beweren dat je alleen kunt genezen met behulp van antibiotica. Weer andere zijn van mening dat antibiotica je alleen maar zieker maakt en dus nooit ingezet mag worden. De waarheid is: sommige Lyme-patiënten knappen erg op van antibiotica en andere worden juist zieker. Het is een kwestie van naar je eigen gevoel luisteren, uitproberen en je goed laten informeren, om te bepalen of antibiotica wel of niet jouw weg is.
  • Hoever kun je reizen? Sommige Lyme-patiënten reizen het hele land door, omdat ze graag die ene Lyme-arts consulteren die hen zo goed helpt. Als je echter doodziek bent, is een verre reis niet altijd een optie. Kun je niet ver reizen, zoek dan naar een arts in de buurt.
  • Moet het een reguliere arts zijn? Verzekeringstechnisch kan het soms belangrijk zijn dat een reguliere Lyme-arts de diagnose stelt, want het UWV zal alleen diagnoses van reguliere Lyme-artsen goedkeuren. Uiteraard is dit een kwalijke zaak, gezien het feit de meeste Lyme-patiënten geen erkenning krijgen binnen een reguliere circuit. Krijg je echter van een reguliere arts te horen dat je Lyme hebt, dan wordt je vaak een hoop ellende bespaart, hoewel ook dit geen garantie geeft voor een waardige behandeling door arbo-artsen. Toch kan het bezoeken van een reguliere arts soms de voorkeur hebben, temeer ook omdat deze behandeling vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Een nadeel is echter dat er maar weinig reguliere Lyme-artsen zijn die verstand hebben van Lyme, verder zijn ze aan strakke regels gebonden, waardoor de meeste alleen antibiotica voorschrijven en geen kennis hebben van veelal noodzakelijke aanvullende behandelingen op de antibiotica.
  • screenen op LymeWil je graag je uitgebreid laten screenen? Genezen van Lyme betekent meestal dat je veel verder moet gaan dan alleen de infectie aanvallen. Het blijkt immers dat bijna alle Lyme-patiënten een groot aantal andere belastingen naast de Lyme-infectie hebben. Klik hier voor de belastingen die een Lyme-patiënt allemaal kan hebben. Om deze belastingen te achterhalen is het raadzaam je uitgebreid te laten testen. Er zijn een aantal Lyme-artsen die werken met een groot aantal testen, andere artsen stellen een behandelplan op naar aanleiding van de klachten of doen energetische diagnostiek (wat veel goedkoper is dan laboratoriumdiagnostiek).
  • Vind je het belangrijk om ook alternatieve geneeswijze toe te passen? Vaak blijkt dat alleen antibiotica niet werkt, helaas werken reguliere Lyme-artsen werken meestal alleen met antibiotica. De meeste alternatieve artsen hebben een veel bredere aanpak.

 

Geen lijst met namen

Een lijst met goede Lyme-artsen zou natuurlijk erg fijn zijn, het probleem is echter dat velen het zo druk hebben dat ze liever niet genoemd worden. Andere artsen willen niet op Internet vermeld worden, omdat ze liever onder de radar blijven. Komen ze teveel in de publiciteit dat lopen ze het risico om op te vallen bij ‘De vereniging tegen de kwakzalverij.’ Ook kunnen ze voor de tuchtraad gedaagd worden, zeker als ze werken met langdurige antibiotica-infusen. Vandaar dat je hier geen lijst vindt.

Vraag je mede-Lymies om hulp

Bedenk eerst wat je wil en bezoek dan een Lyme-platform. Binnen de Facebookgroep Lyme-teekcare kunnen ze je bijvoorbeeld verder helpen. Advies inwinnen bij je andere Lyme-patiënten is namelijk de meest effectieve manier om zo snel mogelijk bij de juiste arts terecht te komen. Tegelijkertijd is het een objectieve manier, want je kan op dergelijke pagina’s altijd de vraag stellen of er mensen zijn die ervaring hebben met een bepaalde arts.