De ‘goede’ Lyme-arts

Helaas is het niet mogelijk om te spreken van een goede Lyme-arts of Lyme-therapeut, want iedere Lyme-patiënt is verschillend en heeft daarom zijn eigen specifieke voorkeur. Daarom moet je voordat je begint met zoeken onder andere de volgende dingen op een rij zetten:

  • Lyme artsBepaal je budget. Sommige Lyme-artsen worden namelijk door geen enkele verzekering vergoed en dat betekent dat je soms wel 5000 euro kwijt bent voor een geheel behandeltraject. Zeker intraveneuze antibiotica-infusen kosten erg veel geld. Ook kost een totale screening van het bloed al gauw tussen de 1000 en 2000 euro. Voordat je een bepaalde arts consulteert, moet je dus achterhalen wat het je gaat kosten en of je dat kunt betalen. Gelukkig zijn er ook artsen die voor een groot deel vanuit je (aanvullende) verzekering worden vergoed en geen gebruik maken van dure medicijnen. Vaak zal je je dan wel goed aanvullend moeten verzekeren. Klik hier voor een twee zorgverzekeringen met een goede dekking in 2016.
  • Wil je wel of geen antibiotica gebruiken? Sommige Lyme-artsen zullen beweren dat je alleen kunt genezen met behulp van antibiotica. Weer andere zijn van mening dat antibiotica je alleen maar zieker maakt en dus nooit ingezet mag worden. De waarheid is: sommige Lyme-patiënten knappen erg op van antibiotica en andere worden juist zieker. Het is een kwestie van naar je eigen gevoel luisteren, uitproberen en je goed laten informeren, om te bepalen of antibiotica wel of niet jouw weg is.
  • Hoever kun je reizen? Sommige Lyme-patiënten reizen het hele land door, omdat ze graag die ene Lyme-arts willen treffen die hen zo goed helpt. Als je echter doodziek bent, is een verre reis niet altijd een optie. Kun je niet ver reizen, zoek dan naar een arts in de buurt.
  • Moet het een reguliere arts zijn? Verzekeringstechnisch kan het soms belangrijk zijn dat een reguliere Lyme-arts de diagnose stelt. Het UWV zal namelijk alleen diagnoses van reguliere Lyme-artsen goedkeuren. Uiteraard is dit een kwalijke zaak, gezien het feit de meeste Lyme-patiënten geen erkenning krijgen binnen een reguliere circuit. Maar krijg je wel van een reguliere arts te horen dat je Lyme hebt, dan wordt je vaak een hoop ellende bespaart. Daarom kan het bezoeken van een reguliere arts soms de voorkeur hebben. Ook wordt de behandeling van een reguliere arts meestal geheel vergoed. Een nadeel is echter dat er maar weinig reguliere Lyme-artsen zijn die verstand hebben van Lyme, verder zijn ze aan strakke regels gebonden, waardoor de meeste alleen antibiotica voorschrijven en geen kennis hebben van veelal noodzakelijke aanvullende behandelingen op de antibiotica.
  • screenen op LymeWil je graag je uitgebreid laten screenen? Genezen van Lyme betekent meestal dat je veel verder moet gaan dan alleen de infectie aanvallen. Het blijkt immers dat bijna alle Lyme-patiënten een groot aantal andere belastingen naast de Lyme-infectie hebben. Klik hier voor de belastingen die een Lyme-patiënt allemaal kan hebben. Om deze belastingen te achterhalen is het raadzaam je uitgebreid te laten testen. Er zijn een aantal Lyme-artsen die werken met een groot aantal testen, andere artsen stellen een behandelplan op naar aanleiding van de klachten of doen energetische diagnostiek (wat veel goedkoper is dan laboratoriumdiagnostiek).
  • Vind je het belangrijk om ook alternatieve geneeswijze toe te passen? Vaak blijkt dat alleen antibiotica niet werkt, helaas werken reguliere Lyme-artsen werken meestal alleen met antibiotica. De meeste alternatieve artsen hebben een veel bredere aanpak.

 

Sommige Lyme-artsen vindt je hier niet

Helaas willen niet alle artsen op onderstaande lijst. Sommige artsen hebben het namelijk zo druk, dat ze liever niet nog meer publiciteit willen. Een andere groep artsen wil geen vermelding op Internet omdat zij als reguliere arts alternatieve therapieën voorschrijven. Deze artsen blijken echter vaak erg succesvol, maar als het medisch tuchtcollege hoort dat ze bijvoorbeeld een ontgiftingsstrategie voorstellen, dan mogen ze voor het tuchtcollege verschijnen. Om die reden zien ze liever niet hun naam in relatie worden gebracht met de informatie op deze website. Er zijn ook alternatieve artsen die langdurige antibiotica infusen voorschrijven. Veel van hen boeken succes, maar veel van dit soort artsen ervaart eveneens grote problemen met het medisch tuchtcollege. Daarom is onderstaande lijst niet compleet.

Vraag je mede-Lymies om hulp

De artsen die op deze pagina staan zijn hierop terecht gekomen nadat hun gevraagd was of ze hier wilde worden vermeld. De samenstelling is tot stand gekomen doordat ze zijn aangedragen door zeer tevreden (ex) Lyme-patiënten. De artsen hebben een zeer diverse manier van behandelen, besef dan ook dat je niet lukraak er eentje moet uitkiezen. Bedenk eerst wat je wil, bekijk dan eens de lijst en overleg vervolgens binnen een besloten Lyme Facebookgroep of deze arts is wat je zoekt.

Advies inwinnen bij je andere Lyme-patiënten, is de meest effectieve manier om zo snel mogelijk bij de juiste arts terecht te komen. Tegelijkertijd is het een objectieve manier, want je kan op dergelijke pagina’s altijd de vraag stellen of er mensen zijn die ervaring hebben met een bepaalde arts. Je zal zien dat de bevindingen vaak erg uiteen liggen. Dit geeft dan ook aan dat je altijd naar je eigen gevoel moet blijven luisteren.

Lijst met Lyme-artsen

Lijst is in de maak 🙂