Homeopathie en Lyme

homeopathie en LymeVeel Lyme-patiënten maken vroeg of laat gebruik van homeopathie. Sommigen hebben hier veel baat bij, anderen merken er niets van, maar dit geldt eigenlijk voor iedere behandelvorm tegen Lyme. Er is echter al lange tijd een discussie gaande of homeopathie wel of niet werkzaam is. Zo geloven velen dat de werking slechts placebo betreft, want homeopathie zou geen werkzame stoffen bevatten.

Het zijn dusdanig sterke verdunningen dat het oorspronkelijke component niet te detecteren valt. Eem homeopathische verdunning zouden de energie van het oorspronkelijke component overbrengen, waardoor de informatie van het lichaam verandert.

Het is een feit is dat veel mensen baat hebben bij homeopathie. Dit zou placebo kunnen zijn, maar het placebo-effect is een waar te nemen biochemisch effect. Daar komt bij dat van een heel groot aantal ‘normale’ medicijnen de werking evengoed niet is vastgesteld. Sterker nog, het blijkt dat een groot deel van de medicijnen helemaal niet het effect heeft wat het zou moeten hebben volgens de verpakking. Er is niets mis met een goede placebo. Zolang je erdoor geneest is het heilzaam. Het is in ieder geval beter dan een gevaarlijk slecht werkend chemisch stofje.

Er zijn echter genoeg double-blind-placebo-proof onderzoeken die de effectiviteit van homeopathie onderstrepen. Het is dan ook niet voor niets dat de Canadese en Zwitserse regering bepaalde homeopathische medicijnen hebben goedgekeurd.

Homeopathie kan vooral een uitkomst zijn voor zeer gevoelige Lyme-patiënten. Zij die zeer ziek zijn kunnen vaak normale medicatie en kruiden nauwelijks verdragen. Homeopathie werkt zeer subtiel. Het is wel verstandig om homeopathie te zien als een aanvulling op andere behandelingen. Er zijn namelijk weinig succesverhalen van Lyme-patiënten die geheel genezen zijn door enkel homeopathie. Zie homeopathie als een aanvulling, niet als de enige oplossing.