De vraag is: kun je genezen van Lyme?genezen van Lyme

Veel artsen en vooral ook Lyme-patiënten vragen zich af of genezen van Lyme mogelijk is. Het
antwoord hierop is: in sommige gevallen treed volledige genezing op, veel zullen echter deels genezen, maar enkele worden alleen maar slechter en kunnen op den duur zelfs aan deze ziekte overlijden. Helaas weet je nooit van te voren te welke groep je behoort.

 

Of je wel of niet geneest van Lyme hangt van volgende factoren af:

  • Hoe ziek ben je? Als je ontzettend ziek bent, zijn er zoveel dingen in je lichaam verstoord, dat dit veel moeilijker is recht te zetten, dan wanneer je last hebt van een klein aantal belastingen.
  • Welke belastingen heb je? Sommige zijn gemakkelijk op te sporen en aan te pakken, andere belastingen zijn veel moeilijker te achterhalen en recht te zetten. Van sommige is het bestaan zelfs niet bekend. Deze belastingen zijn daardoor niet te achterhalen, laat staan te behandelen.
  • Hoe sterk is de eigen motivatie? Je zult veel zelf moeten uitzoeken, doen en ook veel laten, zoals roken, drinken, ongezond eten en laat opblijven. Dit vraagt om een ongelofelijk doorzettingsvermogen.
  • Wat zijn je mogelijkheden? Sommigen zijn zo ziek dat ver reizen er niet inzit, waardoor je een goede Lyme-arts niet kunt bereiken. Anderen hebben geen groot sociaal netwerk die hen steunt en naar specialisten kan begeleiden. Ook financiële middelen spelen een rol. Wanneer je net genoeg geld overhoudt om eten te kopen, is het erg lastig om jezelf te behandelen, want er wordt maar weinig vergoed.

 

De onmogelijke ziekte die Lyme heet

oordelen Lyme patientEr zijn genoeg Lyme-patiënten die volop emotionele en praktische steun hebben, beschikken over de financiële middelen en barsten van de motivatie, maar toch niet genezen. Voor deze groep is het bijzonder frustrerend als ze maar niet beter worden. Zij kunnen daar echter niets aan doen, want zoals hierboven beschreven staat, lijden zij waarschijnlijk aan teveel belastingen, of zijn sommige belastingen nog niet te achterhalen en daardoor ook niet aan te pakken. Het is vaak erg frustrerend als deze mensen ervaren dat anderen hun veroordelen, omdat ze het gevoel krijgen niet genoeg hun best te doen.

Omdat er zo weinig zekerheid is, is Lyme een zeer moeilijke ziekte. Sommigen zullen dusdanig genezen dat ze een haast normaal leven leiden. Anderen zullen hun leven ziek blijven en een hele kleine groep sterft zelfs aan deze ziekte. Helaas weet je nooit van te voren en ook niet na één jaar of na twee jaar, tot welke groep je behoort. Dat weet je pas als je genezen bent of – het klinkt heftig – als je dood bent. Zolang je ziek bent, kun je altijd genezen, maar je kunt ook de rest van je leven ziek blijven.

Het kan echter zomaar zijn dat je plots iets ontdekt wat werkt voor jou, waardoor je opeens beter wordt. Het kan helaas ook zijn dat je het gewoon nooit gaat vinden. Je mag de moed uiteraard niet opgeven, er bestaat immers een kans dat je iets vindt waardoor je beter gaat worden. Tegelijkertijd moet je accepteren dat je nooit meer beter wordt, want dat is helaas voor velen de bittere waarheid. Het mag duidelijk zijn dat dit een onmogelijke opgave is. Toch worden Lyme-patiënten dagelijks met deze spagaat geconfronteerd, wat de ziekte extra lastig maakt.