Kruiden inzetten om de Lyme-infectie te bestrijden

lyme-fytotherapieEr zijn vele soorten kruiden die kunnen helpen bij de ziekte van Lyme. Deze zijn te verdelen in de volgende vier groepen:

  1. Kruiden die antibiotisch werken en daardoor de infecties bestrijden
  2. Kruiden die de ontgifting stimuleren
  3. Kruiden die symptomen bestrijden
  4. Kruiden die het immuunsysteem boosten

 

Iedere Lyme-patiënt is echter weer anders, waardoor elke patiënt baat heeft bij andere kruiden. Het is onmogelijk om op deze ene webpagina alle kruiden die ingezet kunnen worden tegen de ziekte van Lyme te behandelen. In het kader van deze website beperken we ons daarom tot de drie bekendste anti-Lyme kruidenprotocollen. Deze zullen hieronder worden behandeld.

Eigenschappen van een goed kruidenprotocol tegen Lyme

Een anti-Lyme kruidenprotocol dient kruiden te bevatten die tegen meerdere infecties werkzaam zijn. Veel Lyme-patiënten dragen immers ook andere bacteriën, parasieten, virussen en schimmels met zich mee. Tevens moeten de kruiden de ontgifting stimuleren, het immuunsysteem boosten en bepaalde klachten, zoals slaapproblemen, ontstekingsreacties en pijnen tegengaan.

Is een kruidenprotocol een goede vervanging voor een antibioticakuur?

Er zijn Lyme-artsen die beweren dat antibiotica in alle gevallen meer kwaad dan goed doen. Zij werken daarom alleen met kruiden-protocollen en mijden iedere antibiotica. Er zijn ook Lyme-artsen die beweren dat kruiden in geen geval sterk genoeg zijn om de ziekte van Lyme geheel te overwinnen. Deze zullen daarom altijd antibiotica inzetten.

Wie heeft er nu gelijk? Om hierop antwoord te geven moet je het volgende beseffen: een goed uitgebalanceerd kruidenprotocol werkt heel anders dan een antibiotica-kuur. Een werkzaam kruiden-protocol is op verschillende vlakken actief (ontgiften, pathogenen doden, immuunsysteem boosten en symptomen bestrijden). Een antibioticakuur is daarentegen alleen gericht op het doden van bacteriën. Het is daarom raadzaam om naast antibiotica ook altijd kruiden te nemen, om zo op meerdere vlakken aan je gezondheid te werken. Antibiotica hebben vaak een sterker dodend effect, maar zijn ook meer belastend.

Het hangt van de Lyme-patiënt zijn immuunsysteem en andere belastingen af of deze antibiotica kan verdragen. Sommigen maken grote sprongen door antibiotica te nemen, anderen worden juist zieker van antibiotica en hebben daarom meer baat bij een natuurlijke remedie zoals een kruidenprotocol. Een goede Lyme-arts zal om die reden altijd een afweging maken of een behandeling met kruiden voldoende is of dat ook antibiotica moeten/kunnen worden ingezet.

De drie bekendste Lyme kruidenprotocollen zijn:

  1. Het Cowden-protocol is samengesteld uit kruidenextracten en supplementen die je kunt kopen bij de firma Nutramedix. Deze extracten zijn echter zeer duur. Je kunt dezelfde producten kopen van een ander merk die een stuk goedkoper en even effectief zijn. Het Crowden-protocol is nader onderzocht in een klinische studie door de zeer bekende Lyme-dokter Horrowitz. De resultaten zijn wisselend; in sommige gevallen treed veel verbetering op, in andere gevallen werkt het onvoldoende of krijgt men na verloop van tijd een terugval. Vooral als men last heeft van een zware-metalenvergiftiging en een Babesia-infectie blijkt dit protocol onvoldoende te helpen. Het Crowden-protocol zou verschillende co-infecties aanpakken (maar niet Babesia en Bartonella), biofilms afbreken, de ontgifting stimuleren, slaapproblemen tegengaan en angstaanvallen verminderen. Klik hier voor meer informatie over dit protocol.
  2. Het Buhner-protocol bestaat uit een aantal kruiden waarvan de samenstelling in loop der tijd steeds wisselt. Buhner is nog steeds opzoek naar de beste combinatie om zo de Lyme-infectie te overwinnen. Klik hier voor het meest actuele protocol. Hij heeft een diepgaande (wetenschappelijke) studie gedaan en weet zijn keuzes wetenschappelijk te onderbouwen. Middels de kruidencombinatie van Buhner wordt effectief verschillende infecties bestreden, ook worden de Herxheimer- en ontstekingsreacties tegengegaan.
  3. Het Zhang-protocol bevat Chinese kruiden. In China worden deze kruiden al vele eeuwen ingezet tegen allerlei infecties en andere klachten. Het Zhang-protocol is gericht tegen het bestrijden van de Lyme-infectie en co-infecties. Daarnaast gaat het ontstekingen en slaapproblemen tegen. Ook is het effectief tegen Candida-infecties. Klik hier voor meer informatie over dit protocol.

 

Het klakkeloos volgen van een protocol is af te raden. Ga eerst goed na wat je belastingen zijn, verdiep je dan in alle drie de protocollen. Kies het protocol dat vooral jouw belastingen aanpakt en vul aan waar nodig is. Een Lyme-arts raadplegen kan ook een optie zijn, hoewel er weinig in Nederland zijn die een diepgaande kennis hebben over kruiden ingezet tegen Lyme. Daarom is het raadzaam om dit onderwerp ook zelf te onderzoeken.