Lyme-behandeling: werk op meerdere vlakken op je gezondheid

Lyme gaat altijd gepaard met vele andere belastingen die per patiënt verschillen. Daardoor is het niet mogelijk om algemene richtlijnen voor een Lyme-behandeling op te stellen. Een persoonlijk op maat gemaakte multi-target behandelplan blijkt vaak het meest effectief. Voor het beste resultaat dien je meerdere behandelaars te bezoeken met ieder een eigen expertise. Denk aan een Lyme-specialist, darmspecialist, masseur, psycholoog, fysiotherapeut etc. Probeer echter als regel aan te houden niet meer dan twee specialisten naast elkaar te consulteren, anders raak je het overzicht kwijt. Pak dus eerst het ene aan, dan het andere en doe niet teveel tegelijkertijd.

Wanneer ik echter rondvraag binnen besloten Facebookgroepen van Lyme-patiënten, blijkt vaak dat behandelaars niet altijd een even objectief beeld van zichzelf hebben. Ze overschatten vaak hun behandelmethoden. Dit kan soms teleurstellend zijn. Gelukkig is wel gebleken dat veel Lyme-patiënten vooruitgaan mits zij de juiste dingen doen om progressie te boeken. Hieronder volgt daarom een overzichtelijk stappenplan voor een Lyme-behandeling, sommige dingen doe jezelf, voor andere dingen consulteer je een specialist. Het is handig om onderstaande volgorde zoveel mogelijk te volgen, want vaak blijkt dat als je bepaalde punten eerst aanpakt, andere problemen ook verdwijnen.

Stap 1. Bepaal of je een acute of chronische infectie hebt

Alvorens je de Lyme-behandeling start is het van belang om na te gaan of het een acute of een chronische situatie behelst. Heb je in korte tijd ernstige klachten ontwikkeld en ga je snel achteruit, dan is de situatie acuut en kun je overwegen om direct antibiotica in te zetten. Zie hier en hier voor meer informatie over antibioticabehandelingen. In dat geval is het belangrijk om snel te reageren, om zo te voorkomen dat je nog zieker wordt.

Heb je net een positieve Lyme-test uitslag ontvangen, maar heb je al veel langer last van klachten en zijn deze redelijk stabiel, raak dan niet in paniek. In dat geval is er een balans tussen het immuunsysteem en de infectie(s) en is er spraken van een chronische situatie. Je hebt dan ruimschoots de tijd om te bepalen of je antibiotica wilt toepassen, welke soort je wilt gebruiken en hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden. Ik haal dit aan, omdat ik regelmatig Lyme-patiënten in paniek op de chat krijg die al jarenlang klachten hebben en net een positieve uitslag hebben ontvangen. De reactie is dan vaak dat ze zo snel mogelijk willen handelen, maar in dit geval is bezinning beter.

Besluit je echter antibiotica een kans te geven, raadpleeg dan altijd een Lyme-arts. Zie hier hoe je bepaalt welke arts voor jou geschikt is. Omdat antibiotica je soms blijvend zieker kunnen maken en je niet van te voren weet of dat ook voor jou geldt, is het in het geval van een chronische situatie raadzaam om eerst na te gaan of je niet kunt verbeteren via de natuurlijke weg. Vaak is deze weg minder risicovol. Hoewel je ook van kruiden heel ziek kunt worden.

Stap 2. Regel praktische zaken

Lyme en huisartsDe tweede stap is misschien wel de belangrijkste stap om te zetten alvorens je de Lyme-behandeling start. Zonder begripvolle huisarts zul je namelijk grote onnodige obstakel tegenkomen. Deze zal je immers moeten doorverwijzen en het is fijn als dit zonder al teveel moeite gaat. Wanneer je wrijving ervaart tussen jou en je huisarts, omdat hij/zij bijvoorbeeld niet gelooft dat je lichamelijk ziek bent, wissel dan van huisarts. Dit kan soms ingrijpend lijken, maar eenmaal overgestapt en de voordelen zijn enorm. Wordt bijvoorbeeld lid van de Facebook groep Lyme teek care en vraag lotgenoten wie een goede huisarts bij jou in de buurt kent die je klachten serieus neemt. Kies verder voor een goede zorgverzekering met een ruim budget aan alternatieve zorg. Klik hier voor een overzicht van de beste zorgverzekeringen van 2018.

Niet iedereen heeft genoeg middelen om een behandeling te betalen, soms zul je daarom moeten kijken of je financieel gesteund kan worden. Zeker het doen van bepaalde testen kan veel geld kosten. Gelukkig zijn hier een aantal geld bespaar tips. Ook kun je gaan nadenken over crowdfunding. Lopen voor Lyme vormt verder een stevig platform voor crowdfunding. De kracht zit erin dat er via de media veel aandacht is voor het ophalen van geld. Je hoeft niet perse ver te kunnen lopen. Nadeel is wel dat je enig sociaal netwerk moet hebben en niet iedereen heeft dat of mist de kracht om dat te activeren.

Als je niet kunt werken, moet je verder zorgen dat je zo snel mogelijk de juiste uitkering aanvraagt. Stel dat je goedgekeurd wordt, terwijl je echt te ziek bent om arbeid te verrichten, besef dan dat dit meer regel dan uitzondering is. Vind hier meer informatie over de afkeuringsprocedure door het UWV en de ziekte van Lyme

Stap 3. Goede voeding is de basis van iedere Lyme-behandeling

voeding voor LymeHet komt vaak voor dat het eten van verkeerde voeding een groot aantal van de klachten veroorzaakt. Soms treed alleen door het dieet aan te passen wel 50 procent verbetering op. Dit komt omdat veel Lyme-patiënten een ernstige intolerantie of darm-infectie hebben. Het aanpassen van het dieet is dan ook een noodzakelijk onderdeel van de Lyme-behandeling.

Helaas geldt ook hiervoor dat iedereen anders is en daardoor anders reageert op voeding, waardoor er geen standaard anti-Lyme dieet bestaat. Feit is echter wel dat het vermijden van gluten, koemelk, suiker, e-nummers, gist en sterk bewerkte voeding voor bijna alle Lyme-patiënten winst oplevert.

Mogelijk zul je tijdens je zoektocht Lyme-patiënten tegenkomen die hun eigen dieet propageren als het enige juiste dieet. Dit doen zij omdat ze daar zelf veel baat bij hebben gehad. Ook al kan iemand nog zo lyrisch zijn over een bepaald dieet of zelfs dogmatisch, volg je eigen weg hierin. Zo zijn er die absoluut geen exorfines moeten eten. Deze zitten in gluten, zuivel en soja. Weer anderen moeten de nachtschade familie vermijden. Er zijn er ook die absoluut niet tegen ei, noten, zaden, kool of rauwe voeding kunnen. Daar staat tegenover dat er ook Lyme-patiënten zijn die juist goed reageren op een strikt vegetarisch dieet met veel rauwe voeding.

Verder is het mogelijk om je op voedselintoleranties te laten testen bij ProHealth om zo na te gaan op welke voeding je slecht reageert. Deze test geeft vaak enig inzicht in welke producten moeten worden vermeden. Het blijft echter een lastige weg om na te gaan wat voor jou wel werkt en wat niet, omdat niet op alles getest wordt, niet iedereen er geld voor heeft en het soort intoleranties ook weer kan veranderen. Geef echter niet te snel op, want het vinden van jouw persoonlijke dieetplan, kan ongekende voordelen opleveren. Klachten die je al jaren had, kunnen zomaar opeens verdwijnen. Zo zal een goed dieet er vaak in resulteren dat darmklachten verdwijnen en dat is in sommige gevallen een grote stap voorwaarts. Daarnaast kunnen stemmingswisselingen, slaapproblemen, ontstekingsreacties, oorsuizen en vermoeidheid verdwijnen of afnemen. Daarom is het verstandig om te beginnen met het volgen van een streng dieet.

Stap 4. Ontgiften essentieel in een lyme-behandeling

Het is verder belangrijk te beseffen dat een Lyme-infectie erin resulteert dat je van binnenuit vergiftigd raakt. Tevens zorgt een zware metalen vergiftiging ervoor dat je vatbaarder bent voor Lyme. Mogelijk is een zware-metalen-vergiftiging zelfs een onderliggende oorzaak van een verzwakt immuunsysteem, waardoor de Lyme kan toeslaan. Zodra je gewend bent geraakt aan je nieuwe dieet, is het raadzaam om geleidelijk ontgiftingstherapieën in te voeren. Dit vormt de verdere basis van de Lyme-behandeling. Klik hier voor een aantal goede detox strategieën. Ook hier geldt weer: iedereen is anders en heeft daarom wat anders nodig. Het is daarom een kwestie van uitproberen om te ervaren waar je het meeste baat bij hebt. Als je echter een paar goede strategieën hebt gevonden (al dan niet in overleg met een specialist), kun je die gedurende de gehele Lyme-behandeling inzetten.

Stap 5. Tekorten aanvullen

Voor een succesvolle Lyme-behandeling is het belangrijk dat eventuele tekorten worden aangevuld, want sommige tekorten kunnen klachten veroorzaken die even ernstig zijn als die van een Lyme-infectie. Denk hierbij aan een vitamine B12, vitamine D, L-carnitine en magnesium tekort. Meer informatie over het achterhalen van tekorten en het aanvullen hiervan vind je hier en hier. Pas echter wel op met het aantal supplementen dat je inneemt, want sommigen kunnen doorslaan in het innemen van middelen en daarmee kun je je lichaam evengoed belasten.

Stap 6. Slaapproblemen en darmproblemen aanpakken

Als door verandering van voeding, ontgifting en suppletie niet de slaapproblemen en darmklachten verdwijnen, is het raadzaam hiervoor een specialist te raadplegen alvorens je verder gaat met het uitbreiden van de Lyme-behandeling. Wanneer je immers slaapproblemen hebt, is het onmogelijk om te genezen, want slaap is essentieel voor een goed herstel. Raadpleeg een therapeut, vraag lotgenoten om hulp of ga zelf opzoek naar informatie. Denk ook eens aan wiet-olie, yoga en magnesiumolie. Mochten natuurlijke middelen onvoldoende helpen, overweeg dan farmaceutica. De nadelen van medicijnen wegen absoluut op tegen de nadelen van maandenlang niet slapen.

Als door verandering van voeding toch nog darmklachten blijven bestaan Lyme-patiënten heb je mogelijk last van darminfecties /of een nog niet ontdekte voedselintolerantie. Consulteer in dat geval een specialist die zich volledig heeft toegelegd op het aanpakken van darmproblemen. Een therapeut die werkt met fecesonderzoek, colonhydrotherapie en daarnaast een gedegen kennis heeft van kruiden en supplementen is de beste keus.

Stap 7. Breng het gehele ziektebeeld in kaart

Omdat Lyme nooit alleen komt en in sommige gevallen zelfs niet de hoofdoorzaak is van de klachten, is het belangrijk om grondig te onderzoeken welke andere belastingen je hebt. Een alternatieve Lyme-arts kan vaak samen met jou bepalen welke testen belangrijk zijn om te doen. Voordat je zo een dure arts raadpleegt is het handig om alvast voorgaande stappen te hebben doorlopen, want mogelijk is daardoor al een deel van je klachten verdwenen, waardoor de arts makkelijker succes kan boeken en het jou aanzienlijk veel geld kan schelen.

Blijf echter ook zelf nadenken, want iedere Lyme-arts heeft zijn eigen specialiteiten. Klik hier voor de lijst met testen. Klik hier voor de lijst met belastingen. Raadpleeg ook lotgenoten, lees boeken en durf van arts te verwisselen als je denkt geen progressie te boeken. Uiteraard kun je ook kiezen voor een Lyme-therapeut, besef wel dat deze vaak minder diepgaand laboratorium onderzoek laten uitvoeren. Geef een behandelaar wel de tijd, meestal heb je minimaal zes maanden nodig wil je echt ervaren vooruit te gaan, maar na anderhalf jaar aanmodderen, zonder progressie is het slim om te verder te oriënteren.

Stap 8. Bewegen & krachttraining

Begin je eenmaal progressie te maken als gevolg van je Lyme-behandeling zorg dan dat je langzaam steeds meer gaat bewegen. Veel succesverhalen gaan namelijk gepaard met een zeer geleidelijke toename van beweging. Dit komt omdat bewegen ervoor zorgt dat je beter je gifstoffen afvoert, hormonaal meer in balans komt, je psychisch beter voelt en het zuurstofgehalte verhoogt. Probeer stapje voor stapje daarom je conditie en kracht op te bouwen. Lig je de hele dag op bed, begin dan met de kamer op- en neer te lopen, lukt dat loop dan de straat op en neer, ga zo steeds iets verder.  Pas echter wel op met teveel bewegen, want dit kan je juist zieker maken. Houd daarom altijd de grenzen goed in het oog. Wanneer je nog erg zwak bent is yoga ook een optie, of wandelen, om zo het lymfestel opgang te brengen. Net als aqua joggen voor mensen met ernstige gewrichtsklachten een mogelijkheid is. Zodra je lichaam het toestaat begin dan aan krachttraining, dit zorgt voor een beter hormonaal-evenwicht.

Stap 9. Aangaan van een emotionele ontwikkeling tijdens een Lyme-behandeling

Wanneer je eenmaal lekker aan het bewegen bent en alle andere dingen hebt doorlopen is het raadzaam om dan eens de psyche te gaan onderzoeken. Lyme-patiënten hebben als gevolg van de Lyme-infectie namelijk vaak last van psychische klachten. Dit komt enerzijds doordat de Borrelia-bacterie gifstoffen uitscheidt die een negatieve invloed hebben op onze gemoedstoestand. Anderzijds zorgt de miskenning van de aandoening vaak voor veel stress. Soms zijn de maatschappelijke en sociale problemen zelfs zo erg dat de psychische klachten die hieruit volgen nog groter zijn dan het lichamelijk lijden. Omdat stress een belangrijke factor is die het immuunsysteem verzwakt, is het aan te raden psychische problemen aan te pakken. Start echter niet met psychotherapie aan het begin van een Lyme-behandeling, want veel psychische klachten kunnen een direct gevolg zijn van gebrek aan beweging, voedingstekorten, slaapproblemen, darmproblemen of infecties. Daardoor weet je vaak niet goed wat nu de werkelijk oorzaak is van je psychische klachten. Pas als je voorgaande stappen hebt doorlopen en lekker op gang bent, is het raadzaam te onderzoeken of er nog emotionele blokkades zijn.

Stap 10. Accepteer dat je ziek bent

Hoe goed een Lyme-behandeling ook aanslaat, de kans is vrij groot dat je altijd klachten blijft houden. In zeer zeldzame gevallen zien we Lyme-patienten geheel genezen, besef dat een deel van deze mensen (vooral zij die boeken schrijven) beweren volledig te zijn genezen, terwijl dat niet het geval is. Deze mensen zijn niet helemaal eerlijk omdat ze iets willen verkopen, zoals een boek, bepaalde kruiden of een behandeling. Lyme is nou eenmaal heel moeilijk te genezen en statistisch gezien maak je daarom niet veel kans op volledige genezing.

Daarom zul je vaak ook moeten accepteren dat je nooit meer de oude zult worden. Er zijn heel veel ziektes ongeneselijk, maar omdat Lyme vaak niet erkend wordt, accepteert in feite de omgeving niet dat je ziek bent, waardoor acceptatie nog moeilijker is. Hierdoor blijven Lyme-patiënten vaak heel erg lang hangen in de fase die voorafgaat aan acceptatie en dat is de fase van woede, frustratie en verdriet. Juist deze negatieve emoties kunnen verder herstel behoorlijk in de weg staan. Merk je dat je ook niet toekomt aan acceptatie? Ga hiermee dan aan de slag. Je zult zien dat wanneer je je situatie meer accepteert, de Lyme-behandeling vele malen effectiever is.

Hoe gek kan dat zijn? Accepteer dat je ziek bent en ga met sprongen vooruit! Ga daarom eens onderzoeken wat je allemaal wel kan, wat het leven je allemaal voor moois te bieden heeft en ga opzoek naar zingeving. Besef dat een leven met een ziekte net zo waardevol is als een gezond leven. Juist als je minder kunt dan anderen, kom je er vaak achter dat de kwaliteit van leven veel minder afhangt van wat je allemaal kunt doen, maar veel meer van innerlijke vrede, persoonlijke groei en het vinden van harmonie met je omgeving.