De Borrelia-bacterie veroorzaakt Lyme

EM-LymeDe ziekte van Lyme wordt onder andere overgebracht door een teek die besmet is met de Borrelia-bacterie. Als een besmette teek je bijt, kun je dus de ziekte van Lyme krijgen. Ongeveer 30 procent van de besmettingen begint met een rode kring rondom de tekenbeet. Deze kring heet een EM, zie afbeelding. In 70 procent van de gevallen ontstaat er dus geen kring. Wanneer je echter besmet raakt, zul je soms wat grieperig worden. Helaas is het ook mogelijk dat je in eerste instantie helemaal niets merkt van de besmetting. Dit maakt diagnosestelling extra moeilijk.

Globaal gezien kent de ziekte van Lyme drie manieren van verloop:

  1. Het kan dat je direct na de tekenbeet heel erg ziek wordt. In dat geval spreek je van een acute situatie die, als niet behandeld wordt, chronisch kan worden. Het immuunsysteem is erg zwak en de Borrelia-bacterie wint gemakkelijk terrein. Lyme-patiënten die dit ziekteproces doorlopen, krijgen meestal erkenning van reguliere artsen, want de correlatie tussen de klachten en de tekenbeet is in dit geval gemakkelijk te leggen.
  2. Verder bestaat er de mogelijkheid dat je na een tekenbeet langzaam steeds zieker wordt. In dat geval is je immuunsysteem niet zo zwak dat je direct ziek wordt, maar het is ook niet sterk genoeg om de Borrelia-bacterie helemaal de kop in te drukken. De Borrelia-bacterie zal op langzaam steeds meer terrein winnen en elke tegenslag in het leven geeft de Borrelia-bacterie meer kansen. Lyme-patiënten die dit ziekteproces doorlopen zullen weinig erkenning krijgen, want dit geval zijn de klachten moeilijker in verband te brengen met de ziekte van Lyme. Omdat de Borrelia reageert op stress, wordt al gauw gedacht dat je psychisch niet in orde bent.
  3. Het is echter ook mogelijk dat je na de tekenbeet helemaal niets merkt en toch besmet raakt. Je draagt de Borrelia-bacterie met je mee zonder het door te hebben. Deze bevindt zich in de slaaptoestand. Het immuunsysteem is in dit geval sterk genoeg om de Borrelia in eerste instantie de kop in te drukken. Als echter de toestand van het immuunsysteem opeens een klap krijgt, doordat men bijvoorbeeld veel stress ervaart (een dierbare gaat dood) of verwond raakt (zoals een hernia), kan de Borrelia-bacterie wakker worden en manifesteert de ziekte van Lyme zich plotseling. Hierdoor wordt de patiënt opeens doodziek. In dit geval is het ontzettend moeilijk om de relatie tussen de klachten en de ziekte van Lyme te leggen. Zeker ook omdat de ziekte wordt getriggerd door een verwonding of psychische druk. Mensen die dit ziekteproces doorlopen, zullen dan ook zelden erkenning krijgen van reguliere artsen. Tegen deze groep Lyme patiënten wordt vaak gezegd dat het psychosomatische klachten zijn. De lichamelijke klachten worden dan toegeschreven aan de psychische stress of aan de stress van het kwetsuur, wat opzicht wel te begrijpen is.

 

De manier hoe Lyme zich ontwikkeld hangt dus af van de staat van je immuunsysteem. Het is erg lastig dat Lyme zich op verschillende manieren manifesteert. Zeker ook omdat er geen goede testen zijn die een actieve infectie met zekerheid kunnen vaststellen. Hierdoor is een grote groep mensen ernstig ziek, zonder dat zij de juiste behandeling krijgen.