Innatoss

Innatoss heeft 2 miljoen euro gekregen van het Europees parlement om onderzoek te doen naar Lyme-testen. Zo loopt er bij hen ook een onderzoek naar het preventief screenen op Lyme met een ELISA-test. Veel huisartsen zullen beweren dat direct na een tekenbeet testen geen zin heeft. Pas twee maanden na aanvang van de infectie zijn er namelijk genoeg antilichamen aangemaakt, wil je een Lyme-infectie kunnen aantonen.

Toch is het verstandig om direct na een tekenbeet te testen en dit vervolgens na twee maanden te herhalen. Hieronder wordt uitgelegd waarom dat zo is. Het is echter best een lastig verhaal, maar als je het niet helemaal snapt, is dat niet erg. Laat je gewoon direct na een tekenbeet bij Innatoss testen. Dat kan via deze link. Herhaal dat nog eens twee maanden later. Bij Innatoss zullen zij aan de hand van de twee testuitslagen een betrouwbaardere uitspraak doen dan een ander laboratorium. Hieronder voor de geïnteresseerden de uitleg waarom het handig is om je direct na een tekenbeet te laten testen.

Het principe van ELISA

De ELISA-test screent op twee antilichamen: IgM en IgG. IgM wordt meteen aangemaakt na de Lyme-infectie. Dit kun je onthouden door de M van Meteen. IgG wordt pas na twee maanden aangemaakt. Vaak stopt na twee maanden de aanmaak van IgM. Heb je dus langer dan twee maanden Lyme dan zie je meestal dat IgG positief is en IgM negatief. (Tenminste dat is de gangbare veronderstelling, maar onderzoek bij Innatoss wijst nu uit dat het ook andersom kan zijn of dat zowel IgM als IgG positief zijn).

Het probleem met ELISA

Je kunt echter ook Lyme hebben gehad en weer zijn genezen zonder dat je dit merkt. Dat gebeurt ongemerkt veel vaker dan je denkt. Wanneer de infectie overwonnen is, zal de aanmaak van IgG alleen niet stoppen. Daardoor kun je ook positief testen, terwijl je geen actieve infectie hebt. IgG laat dus eigenlijk alleen zien of je ooit in contact bent gekomen met de Borrelia-bacterie, maar kan niet het verschil tussen een doorlopen en chronische infectie aantonen.

Stel je hebt ongemerkt contact gehad met de Borrelia-bacterie, maar bent niet – meer – ziek. IgG is dan vaak verhoogd. Je wordt vervolgens gebeten door een teek en komt opnieuw met de Borrelia-bacterie in contact, dan is er vaak een stijging van IgG waar te nemen.

Lyme paspoort

Bij Innatoss zijn ze daarom van mening dat het verstandig is om direct na een tekenbeet een ELISA te doen, want stel nu dat IgG direct na de tekenbeet al positief is, dan duidt dit op een reeds doorlopen infectie. Wanneer echter na twee maanden het antilichamengehalte stijgt t.o.v. de eerste meting, is dat een sterke indicatie dat je een Lyme-infectie hebt. Zo kan men door het bepalen van een persoonlijke nullijn beter vaststellen of er spraken is van een doorlopen of nieuwe infectie.

Zelfs als je geen klachten hebt, is het in het geval van stijging van IgG raadzaam om preventief een antibioticakuur te nemen. Een arbo-arts voor boswachters doet dit al jaren en naar zijn eigen zeggen heeft hij nooit meegemaakt dat een boswachter na een verhoging in IgG en een preventieve kuur, alsnog Lyme kreeg. Zo is het idee ontstaan om het antilichamengehalte goed in de gaten te houden. Men bepaalt bij Innatoss dus een persoonlijke nulmeting en houdt vervolgens fluctuaties in de de gaten. Dit is nauwkeuriger dan een enkele test.

Laat je testen bij Innatoss

Persoonlijk raad ik daarom aan om na een tekenbeet een ELISA-test bij Innatoss te laten doen. Daar komt bij dat niet alle ELISA-testen evengoed zijn. Innatoss heeft goede testen. Verder is het ook zo dat ze bij dit laboratrium niet alleen op IgG en IgM testen, maar ook C6 wordt bepaald. Dit geeft een completer bloedbeeld. De totale test kost 69 euro. Je kunt je eventueel laten testen bij een huisarts die aangesloten is bij Innatoss, want de ELISA zit in je basisverzekering en krijg je dus vergoed. Het kost je mogelijk wel je eigen risico.