Lyme wordt meestal niet begrepen door reguliere artsen

Het probleem van de ziekte van Lyme binnen de reguliere geneeskunst is tweeledig; enerzijds zijn er geen goede testen die een actieve infectie kunnen aantonen, anderzijds zien weinig reguliere artsen Lyme als onderdeel van een complexe verstoring. Mocht dus wel de juiste diagnose gesteld worden, dan laat de behandeling alsnog te wensen over. Veel Nederlandse artsen denken bijvoorbeeld dat Lyme te genezen is met slechts één antibioticakuur van één maand, terwijl in werkelijkheid Lyme meestal pas te genezen is, als naast de Lyme-infectie ook de andere belastingen worden aangepakt. Zie hier voor meer informatie over andere belastingen.

Verkeerde manier van denken

Helaas kunnen de meeste reguliere artsen maar in vier stappen denken:

symptoom, test, uitslag, pil.

Een ziektebeeld dat door meerdere parameters wordt veroorzaakt, lijkt in de ogen van de meeste reguliere artsen niet te bestaan. In het geval van een chronische infectie die een immuunstoornis veroorzaakt, zoals de ziekte van Lyme, zijn er altijd een groot aantal parameters in het spel die moeten worden onderzocht. Door een uitgebreide screening uit te voeren, waarna alle lyme geloofwaardigtestuitslagen in een overzicht worden geplaatst, kan gericht een behandelplan worden opgesteld. Daarbij dien je te beginnen met het behandelen van de zwaarste belastingen, gecombineerd met ontgiften en aanpassen van de leefstijl.

Doe je het op deze manier, dan bestaat er een reële kans grote progressie te maken. Helaas zullen reguliere artsen zelden leefstijladviezen geven, supplementen en kruiden voorschrijven, en detoxstrategieën uitleggen. Dit is spijtig, want progressie maken zal moeilijk gaan zonder leefstijlveranderingen en het toepassen van thuistherapieën. Gelukkig zijn er in Nederland en België enkele artsen die wel verder kijken dan één testje en één pilletje. Hier vind je een artikel waarin uitgelegd wordt hoe je een goede Lyme-arts kunt vinden.