Methylatie-problemen en de ziekte van Lyme

methylatie en LymeDe (bio)chemische reactie waarbij een methylgroep aan een molecuul wordt gekoppeld, speelt een ongekend grote rol bij allerlei biochemische cycli binnen het lichaam. Wanneer men een verminderd vermogen tot methyleren heeft, kan dit leiden tot allerlei vervelende klachten. Bepaalde essentiële stoffen worden dan onvoldoende aangemaakt en ontgiftingsprocessen lopen niet optimaal.

Sommige mensen hebben van nature meer aanleg om methylathie-problemen te ontwikkelen dan anderen. Ze hebben dan een bepaald gen waardoor zij sneller een specifiek methylathie-probleem ontwikkelen. Het is echter niet zo dat wanneer je een bepaald gen hebt, je ook direct last hebt van het methylathie-probleem dat bij dit gen hoort. Genen kunnen namelijk aan- of uitstaan. Het hangt af van de belastingen en de tekorten in hoeverre het lichaam niet instaat blijkt te zijn om te methyleren. Omdat Lyme-patiënten vaak zwaar belast zijn, hebben zij bijna altijd in meer of mindere mate te maken met methylatie-problemen.

Welke biochemische moleculen in het lichaam minder goed gemethyleerd worden, verschilt per persoon. Onderzoek naar de genen in combinatie met een beeld van de klachten kan een redelijke voorspelling doen welke methylatie-processen in het lichaam stagneren. Deze stagnatie is dan recht te zetten door gericht bepaalde supplementen in te nemen. Een arts kan je hierin adviseren.

Onderzoek naar de genen

Je kunt je speeksel opsturen naar bepaalde laboratoria om na te gaan welke genen mogelijk ervoor zorgen dat bepaalde methylatie-processen in jouw lichaam minder goed verlopen. Dit kost rond de 200 dollar (dat is inclusief verzendkosten).

Wil je meer weten over methylathie-problemen dan is het raadzaam om lid te worden van de Nederlandse MTHFR Methylatiegroep op facebook. Hier vind je veel achtergrondinformatie.