Breng het hele ziektebeeld in kaart

Om progressie te boeken in het terugdringen van je klachten, dien je na te gaan welke belastingen je naast de Borrelia-infectie nog meer met je meedraagt. Zorg er dus voor dat je je gehele ziektebeeld in kaart brengt en kijk verder dan alleen de Lyme-infectie. Veel belastingen zijn te achterhalen door middel van testen. Hier kun je zien welke testen je allemaal kunt doen. Soms zul je echter ook dingen moeten uitproberen of onderzoeken, om zo te achterhalen of je misschien last hebt van iets.

Belastingen die vaak gepaard gaan met Lyme:

 • Lyme supplementenVoedingstekorten. Een Lyme-infectie treedt eerder op als je bepaalde tekorten hebt, want daardoor kan het immuunsysteem niet goed werken. Daarnaast resulteert een Lyme-infectie ook in bepaalde tekorten, doordat de Borrelia-bacterie voedingsstoffen onttrekt aan je lijf en opname- en omzettingsproblemen kan veroorzaken. Het opsporen en verhelpen van tekorten kan leiden tot grote vooruitgang. Via je huisarts kun je een groot aantal testen laten doen. Voor sommige bepalingen dien je een specialist te raadplegen. Zie hier welke testen je allemaal kunt doen om tekorten op te sporen.
 • Chronische vergiftiging, onder andere met zware-metalen. In onze leefomgeving worden we overmatig blootgesteld aan zware metalen. Er zijn mensen met een genetische aanleg die sneller een zware-metalenontgifting ontwikkelen dan anderen. Als je eenmaal een zware-metalenvergiftiging hebt, ben je vatbaarder voor infectieziektes zoals de ziekte van Lyme. Eenmaal geïnfecteerd en je ontgiftingssysteem raakt nog meer belast, waardoor de opeenstapeling van zware-metalen toeneemt. Als blijkt dat je een zware-metalenvergiftiging hebt, consulteer dan een behandelaar die verstand heeft van ontgifting. Klik hier voor de verschillende soorten testen. 
 • Darmproblemen komen bij bijna tachtig procent van de Lyme-patiënten voor. Slecht werkende darmen drukken namelijk zwaar op het immuunsysteem, hierdoor ben je veel vatbaarder voor een Lyme-infectie. Veel van de Lyme-patiënten hadden dan ook al darmklachten voordat ze geïnfecteerd raakten, eenmaal geïnfecteerd en de darmen raken nog meer van slag. Er zijn globaal gezien vijf oorzaken die in darmproblemen kunnen resulteren: darminfecties, voedsel-intoleranties, lekke darm, verstoorde darmflora en stress. Vaak gaat het om een combinatie van deze vijf. Zie hier voor een uitgebreid stappenplan hoe de oorzaak van darmproblemen is te achterhalen.
 • Andere infecties dan de Lyme-infectie kunnen eveneens een rol spelen. Soms blijkt zelfs dat je geen Lyme hebt, maar een andere chronische infectie. De volgende chronische infecties komen relatief vaak voor: chlamydia, herpes, toxoplasmose en epsteinbar. Deze kunnen net als de ziekte van Lyme chronisch worden. Eenmaal chronisch en ze veroorzaken een op Lyme gelijkend ziektebeeld. Vaak zijn bepaalde infecties latent aanwezig. Dat wil zeggen dat ze meegedragen worden zonder klachten te veroorzaken. Wanneer men met Lyme geïnfecteerd raakt, spelen ze op, omdat in dat geval het immuunsysteem verzwakt. Het is mogelijk om je op allerlei infecties te laten testen. Deze testen kun je alleen bij een Lyme-specialist doen, want de testen van de huisartsen kunnen niet het verschil aantonen tussen een doorlopen of chronische infectie. Helaas blijkt in het geval van virusinfecties dat het gebruik van antivirale middelen weinig effect heeft. Bepaalde virale-infecties worden wel weer latent als het immuunsysteem sterker wordt.
 • Co-infecties. Dit zijn infecties die ook door teken worden overgedragen. Er zijn vier soorten die een groot deel van de Lyme-patiënten met zich meedraagt: Bartonella, Babesia, Ehrlicha en Mycoplasma. Verder komen Rickettsia, Coxiella of FSME ook wel eens voor. Het is heel erg belangrijk om te achterhalen welke infecties je allemaal met je meedraagt zodat met zorg de juiste antibiotica of kruiden kunnen worden gekozen.
 • Methylatie-problemen. methylatie problemen lymeHet methyleren van een bepaalde stof houdt in dat er een methylgroep aan een stof wordt gekoppeld door middel van een chemische reactie. Een methylgroep heeft de structuurformule ‘CH3,’ dat is dus methaan min een waterstofatoom. Het lichaam kent ontelbaar veel methylatie-reacties. Als je echter belast bent met infecties en/of vergiftigingen en/of je hebt bepaalde tekorten aan voedingsstoffen, zal het methylatie-proces niet goed verlopen, waardoor heel veel belangrijke biochemische reacties in je lichaam haperen. Iedere Lyme-patiënt heeft in meer of mindere maten last van methylathie-problemen. Er is echter ook een groep mensen die van nature minder goed kunnen methyleren en daardoor een extra groot risico lopen wanneer ze belast raken met infecties of chronische vergiftigingen. Methylatieproblemen kunnen verholpen worden door de juiste supplementen in te nemen. Lees hier meer over mogelijke testen.
 • Histamine-intolerantie. Mensen met een histamine-intolerantie maken onvoldoende van het enzym diamineoxidase aan. Dit enzym breekt histamine af. Mensen die dit enzym  onvoldoende hebben, kunnen histamine niet afbreken. Wanneer zij voeding eten die rijk is aan histamine of histamine laat vrijkomen, ontstaan allergie-achtige klachten, zoals hoofdpijn, huiduitslag, jeuk, diarree, braken of buikpijn. Veel Lyme-patiënten kampen met een histamine-intolerantie. Als dit eenmaal via een test is vastgesteld kan een speciaal dieet worden gevolgd. Hierdoor zullen de klachten aanzienlijk minder worden. Het is helaas wel een heel zwaar dieet. Je kunt ook een periode het anti-histamine dieet volgen, zonder eerst een test te doen. Gaat het beter dan heb je waarschijnlijk een histamine-intolerantie en is een test overbodig. Klik hier voor meer informatie over histamine-intolerantie-testen.
 • Allergieën komen vaak voor bij Lyme-patiënten. Het immuunsysteem raakt immers zeer verstoord doordat verschillende infecties en belastingen zorgen voor een cocktail aan giftige stoffen, waardoor de gehele biochemie in het lichaam in de soep loopt. Hierdoor weet het immuunsysteem op den duur niet goed meer welke stoffen giftig zijn en welke niet. Het is dan ook goed mogelijk dat je onbewust allergisch bent voor bepaalde stoffen, zoals huisstofmijt of bepaalde voeding en dat je daardoor vaak vermoeid bent. Ook allergieën voor sieraden en tandvullingen mogen niet onderschat worden. Een biologische tandarts en het vermijden van sieraden is daarom aan te raden, net als het regelmatig stofzuigen met een speciale stofzuiger die een HEPA-filter bevat. Hoe meer allergenen je kunt weren hoe beter. Er zijn ook testen die je kunt doen om na te gaan of je een allergie hebt. Zie hier welke testen dat zijn.
 • Schildklierproblemen. Door middel van een test – die vergoed wordt door de basisverzekering – kan vastgesteld worden of men schildklierproblemen heeft. Mocht dat het geval zijn, dan is dit eventueel te behandelen met hormonen of voedingsadvies en supplementen. Klik hier voor meer informatie over deze test.
 • Bijnieruitputtingbijnieren lyme gaat vaak hand in hand met schildklierproblemen. Via een speekseltest waarbij een cortisolcurve wordt bepaald, is vast te stellen of men hieraan lijdt. De bijnieren zorgen onder andere voor stressregulatie en het vermijden van stress is eigenlijk de meest effectieve manier om de bijnieren te ontlasten. Staat men namelijk lange tijd bloot aan stress, dan ontstaat er een cortisolgebrek, waardoor onder andere het dag- en nachtritme wordt verstoord.
 • Het niet kunnen elimineren van toxines die worden afgegeven door schimmels uit de omgeving. In veel Nederlandse huizen is er spraken van vochtproblemen. Zodra er ergens vocht in de muren of het dak zit, zullen er ook schimmels zijn. Deze schimmels scheiden toxines uit die worden ingeademd. Een groot deel van de mensen kan deze toxines elimineren, maar sommige kunnen dat niet, waardoor ze chronisch vergiftigd raken. Veel Lyme-patiënten blijken niet (meer) in staat om deze toxines te elimineren, wat kan resulteren in symptomen die lijken op Lyme-symptomen. Er is nog weinig bekend over deze aandoening. Mocht je je hierin verder willen verdiepen dan is het aan te raden het volgende boek te lezen: Mold illness and mold remediation made simple: removing mold toxins from bodies and sick buildings, geschreven door Dr. Schaller.
 • Hormonale disbalans. De meeste Lyme-artsen concluderen dat de volgende hormonen vaak in disbalans zijn: DHEA, pregnenolone, oestrogeen, estradiol, progesteron, TSH, groeihormoon, vasopressin, cortisol, thyroid en melatonine. Om een hormonale disbalans tegen te gaan, worden vaak hormonen toegediend. De meningen zijn erover verdeeld of het verstandig is om dit te doen, want het toedienen van hormonen kan het lichaam nog meer uit balans brengen en kan er ook toe leiden dat het lichaam op den duur niet meer in staat is om deze hormonen zelf aan te maken. Daarom is het verstandiger om met behulp van bepaalde supplementen die nodig zijn voor de aanmaak van hormonen het eventuele tekort aan te vullen.
 • Pyrolia. Dit is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende haeme aanmaakt, waardoor geen hemoglobine door het lichaam wordt geproduceerd. In plaats daarvan ontstaat een ander product dat bindt met essentiële voedingsstoffen, zoals vitamine B-6 en zink. Een groot deel van de Lyme-patiënten schijnt aan deze aandoening te lijden.
 • Structurele problemen. Veel chronische vermoeide mensen hebben last van hun gewrichten, een verkeerde houding of een hernia. Wanneer deze mensen zich laten behandelen door een manueeltherapeut, chiropractor of podoloog ervaren zij vaak grote verbetering wat betreft hun energiehuishouding.
 • Galstenen zijn klonten gal die de galbuisjes in de lever blokkeren. Als gevolg hiervan kan het gal de maag niet bereiken en is de vertering niet optimaal. Dit kan leiden tot allerlei ernstige klachten waaronder een vitamine B-12 tekort. Om te weten of je last hebt van galstenen moet je een leverreiniging doen, als je stenen loslaat weet je genoeg. Lees voor een goede voorbereiding van deze reiniging het boek De ongelofelijke lever en galblaas reiniging, van Andreas Moritz.
 • Een slecht gebit lyme slecht gebit vormt vaak een grote belasting voor het immuunsysteem. Verder blijkt steeds vaker dat wortelkanaalbehandelingen mensen ziek kunnen maken, evenals het hebben van amalgaamvullingen zeer belastend is. Wanneer je lijdt aan chronische vermoeidheid in combinatie met een slecht gebit, kan een uitgebreid bezoek aan de biologische tandarts raadzaam zijn.
 • Psychische klachten leiden tot stress, waardoor het immuunsysteem minder goed werkt. Deze ziekmakende factor wordt regelmatig onderschat. Er kunnen dan ook wonderlijk grote stappen in het genezingsproces plaatsvinden, wanneer men bepaalde emotionele blokkades oplost.