Meerdere belastingen naast Lyme
Als je Lyme hebt, blijkt vaak dat je veel meer belastingen met je meedraagt dan alleen de Borrelia-infectie. Soms kan het zelfs zo zijn dat je helemaal geen Lyme hebt, maar dat je ziek bent door andere infecties, vergiftigingen of tekorten. Daarom is het belangrijk om je grondig te laten testen, zodat je gericht tekorten kunt aanvullen en belastingen elimineren.
Energetische diagnostiek en kinetische diagnostiek
Het is mogelijk om je energetische te laten testen, bijvoorbeeld met een VEGA check. Ook kan een kinesoloog aan de hand van je spierspanning bepalen welke belastingen je met je meedraagt. Dit soort diagnostiek is relatief goedkoop, maar helaas is deze manier van meten niet gevalideerd, wat wil zeggen dat niet is aangetoond dat energetische diagnostiek betrouwbaar is. Je kunt deze manier van testen daarom beter zien als een aanvulling op laboratoriumonderzoek.
Laboratorium onderzoek
Voor veel laboratoriumonderzoek geldt echter eveneens dat het onbetrouwbaar is. Laat je dus altijd goed informeren naar de betrouwbaarheid van een bepaalde test, zodat je niet een test uitvoert waarvan het resultaat eigenlijk nietszeggend is. Het is verder zo dat het ene laboratorium veel betrouwbaarder is dan de ander. Dit komt omdat verschillende bedrijven testen ontwikkelen en verkopen aan laboratoria. Deze bedrijven werken allemaal met eigen standaarden. Zo kan het dus gebeuren dat je bij de ene arts positief test en bij de ander negatief, ondanks dat je precies dezelfde soort test hebt laten uitvoeren. Laat je daarom goed informeren (bijvoorbeeld via Lyme-facebook-groepen) om na te gaan bij welke specialist of laboratorium je je het beste kunt laten testen.
Testen in het buitenland
Gelukkig zijn er steeds meer goede testen voorhanden. Helaas zul je hiervoor vaak moeten uitwijken naar Duitsland. Je kunt dan bloed in Nederland laten prikken dat vervolgens per koerier wordt verzonden. Deze testen zul jezelf moeten betalen. Het is handig om een specialist te zoeken die werkt met testen uit Duitsland. Je kunt je dan bij hem of haar laten prikken, waarna deze je bloed opstuurt. Een totale screening kost tussen de duizend en tweeduizend euro. Dit is natuurlijk een hoop geld, maar het is een eenmalige uitgaven, waarna je een zeer gericht behandelplan kunt opstellen die je helpt richting genezing. Gelukkig zijn er ook bespaartips, lees hier welke dat zijn.
Testen bij je huisarts
Een aantal onderzoeken kan je huisarts uitvoeren. Deze krijg je wel vergoed. Hier kun je zien welke testen je allemaal kunt laten uitvoeren door je huisarts. Het kan zijn dat je huisarts niet wilt meewerken, zoek dan een andere huisarts. Neem altijd de reeds gedane testuitslagen mee naar een nieuwe specialist.
Hieronder de linken die je doorsturen naar de verschillende soorten testen