De Borrelia-bacterie veroorzaakt de ziekte Lyme

De ziekte van Lyme is een infectie-ziekte die wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Zie de afbeelding hiernaast. Deze bacterie is een soort van sluipmoordenaar die stapje voor stapje je lichaam kan overnemen en zich tegelijkertijd bijzonder moeilijk laat doden. Hij is snel resistent tegen antibiotica en heeft allerlei tactieken om het immuunsysteem te ondermijnen.

Hoe de ziekte van Lyme wordt overgedragen

De Borrelia-bacterie wordt vooral overgedragen door teken, maar kan ook via dazen, vlooien en zelfs van mens op mens worden overgedragen. Hoewel besmettingen via een andere route dan de teek zeldzamer zijn en minder snel lijden tot de chronische variant van de ziekte van Lyme.

Een zwak immuunsysteem maakt de kans op de ziekte van Lyme groter

Een goed werkend immuunsysteem is namelijk in staat om de Borrelia-bacterie te verslaan. Men moet dus al een beetje verzwakt zijn, wil de Borrelia-bacterie toeslaan. Overigens zal je deze bewering niet snel ergens terugvinden binnen de reguliere geneeskunst, maar goede Lyme-artsen (dit zijn bijna alleen alternatieve artsen) delen deze visie.

Het komt erop neer dat kerngezonde mensen veel minder risico lopen om de ziekte van Lyme te krijgen en dat een zwak immuunsysteem de onderliggende oorzaak is van de ziekte. Preventief zouden mensen, willen zij de ziekte van Lyme voorkomen, dus gewezen moeten worden op de noodzaak van een gezond immuunsysteem. Helaas is er binnen de reguliere geneeskunde weinig aandacht voor preventieve adviezen.

Verschillende Borrelia-stammen

Naast het feit dat de sterkte van het immuunsysteem een rol speelt in het wel of niet ontstaan van de ziekte van Lyme, hangt het ook erg af van de mate van agressie die de Borrelia-bacterie vertoont. Er zijn vele verschillende stammen, sommige zijn een stuk agressiever dan andere. Hoe agressiever een stam, hoe groter de kans op manifestatie van de ziekte van Lyme.

Andere belastingen naast de ziekte van Lyme

Wanneer iemand de ziekte van Lyme krijgt kan dat dus komen doordat zijn immuunsysteem zwak is of doordat de Borrelia-stam heel erg sterk is. Zodra iemand echter de ziekte van Lyme heeft, raakt het immuunsysteem sowieso verder verzwakt, want de Borrelia-bacterie scheidt allerlei toxines uit die de biochemie in het lichaam op zijn kop zetten. Hierdoor wordt een geïnfecteerde veel vatbaarder, wat erin resulteert dat oude infecties opnieuw de kop opsteken en nieuwe infecties worden aangetrokken. Tevens raakt het ontgiftingssysteem ontregelt. Hierdoor ontwikkel een Lyme-patiënt  allerlei chronische vergiftigingen. Ook onttrekt de Borrelia bacterie voedingsstoffen aan het lichaam, wat tot gevolg heeft dat men last krijgt van tekorten.

De ziekte van Lyme komt nooit alleen

Een Lyme-infectie is daarom altijd onderdeel van een multiple system disorder. Zoveel mogelijk belastingen dienen dan ook opgespoord en aangepakt te worden, wil genezing plaatsvinden. Hier kan je zien welke belastingen en tekorten vaak samengaan met de ziekte van Lyme en hier kan je zien welke testen je kunt doen.

Genezen van Lyme: breng het gehele ziektebeeld in kaart

Om echt te genezen dien je dus het gehele ziektebeeld in kaart te brengen en niet alleen focussen op de Lyme-infectie. Daarvoor moet je goede testen laten doen bij artsen die weten waar ze naar moeten zoeken. Hier kun je zien hoe je een goede arts kunt vinden.