De Borrelia-bacterie veroorzaakt Lyme

Lyme-Borrelia-bacterieLyme is een infectie-ziekte die wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Zie de afbeelding hiernaast. Deze bacterie is een soort van sluipmoordenaar die stapje voor stapje je lichaam kan overnemen en zich tegelijkertijd bijzonder moeilijk laat doden. Hij is snel resistent tegen antibiotica en heeft allerlei tactieken om het immuunsysteem te ondermijnen. De Borrelia-bacterie wordt vooral overgedragen door teken, maar kan ook via dazen, vlooien en zelfs van mens op mens worden overgedragen. Hoewel besmettingen via een andere route dan de teek zeldzamer zijn.

Een zwak immuunsysteem maakt de kans op besmetting groter

Een goed werkend immuunsysteem is in staat om de Borrelia-bacterie te verslaan. Men moet dus al een beetje verzwakt zijn, wil de Borrelia-bacterie toeslaan. Overigens zal je deze bewering niet snel ergens terugvinden binnen de reguliere geneeskunst, maar goede Lyme-artsen (dit zijn bijna alleen alternatieve artsen) delen deze visie.

Het komt erop neer dat kerngezonde mensen veel minder risico lopen Lyme te krijgen en dat een zwak immuunsysteem de onderliggende oorzaak is van de ziekte. Preventief zouden mensen, willen zij Lyme voorkomen, dus gewezen moeten worden op de noodzaak van een gezond immuunsysteem. Helaas is er binnen onze samenleving weinig ruimte voor preventieve adviezen, want in dat geval zal men minder verdienen. Geld verdienen wordt immers vaak belangrijker geacht dan algemeen welzijn en Lyme-patiënten zijn daar de dupe van.

Andere belastingen naast Lyme

Wanneer je Lyme krijgt is er dus al iets mis met je immuunsysteem. Veel Lyme-patiënten hadden voordat ze echt ziek werden vaak al last van mildere aandoening, zoals darmklachten, voedingstekorten of andere chronische infecties. Ondanks dat deze belastingen niet direct hevige klachten veroorzaken, was hierdoor wel hun immuunsysteem aangetast en kon de Borrelia-bacterie gemakkelijk het lichaam binnendringen.

Zodra iemand echter met Lyme geïnfecteerd raakt, raakt het immuunsysteem verder verzwakt, want de Borrelia-bacterie scheidt allerlei toxines uit die de biochemie in het lichaam op zijn kop zetten. Hierdoor wordt een geïnfecteerde veel vatbaarder, wat erin resulteert dat oude infecties opnieuw de kop opsteken en nieuwe infecties worden aangetrokken. Tevens raakt het ontgiftingssysteem ontregelt. Hierdoor ontwikkel een Lyme-patiënt  allerlei chronische vergiftigingen. Ook onttrekt de Borrelia bacterie voedingsstoffen aan het lichaam, wat tot gevolg heeft dat men last krijgt van tekorten.

Lyme komt nooit alleen

Een Lyme-infectie is dus altijd onderdeel van een multiple system disorder. Zoveel mogelijk belastingen dienen dan ook opgespoord en aangepakt te worden, wil genezing plaatsvinden. Hier kan je zien welke belastingen en tekorten vaak samengaan met Lyme en hier kan je zien welke testen je kunt doen.

Genezen van Lyme: breng het gehele ziektebeeld in kaart

Om echt te genezen dien je dus het gehele ziektebeeld in kaart te brengen en niet alleen focussen op de Lyme-infectie. Daarvoor moet je goede testen laten doen bij artsen die weten waar ze naar moeten zoeken. Hier kun je zien welke artsen werken met goede testen.