Op de juiste wijze de teek verwijderen

In het geval van een tekenbeet, is het van belang de teek op de juiste manier te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk, zo verklein je de kans op een infectie aanzienlijk. Soms wordt beweerd dat als je de teek binnen 24 uur verwijdert, je geen Lyme kunt krijgen. Wetenschappelijk is aangetoond dat dit niet waar is. Wel is het zo dat hoe sneller je handelt, hoe kleiner de kans op een infectie. Ga dus niet naar de huisarts, maar verwijder zelf de teek.

Gebruik een tekentang. Heb je deze niet, gebruik dan een puntige pincet. Zorg ervoor dat je de teek zo dicht mogelijk bij de huid beetpakt. Je pakt hem dus bij zijn kopje. Knijp niet in zijn lijf, want dan knijp je de teek leeg in de bloedbaan en spuit je juist extra bacteriën in je lijf. Dit wil je natuurlijk niet. Besef dat een teek zich schuin vastzuigt. Trek hem eruit in de richting dat hij is vastgezogen. Zo voorkom je dat deze breekt.

Smeer NOOIT, maar dan ook nooit alcohol, boter of iets anders op de teek!!! Het klopt inderdaad dat de teek dan bewusteloos raakt en daardoor gemakkelijker losraakt. Hij zal echter ook braken, wat resulteert in alleen maar meer bacteriën in je lijf. Om diezelfde reden mag je ook niet prikken in de teek of hem bewerken met een heet voorwerp. Als de teek eruit is, ontsmet de tekenbeet goed met alcohol of jodium.

Teek opsturen

Niet iedere tekenbeet kan Lyme veroorzaken, want niet alle teken zijn besmet. Per gebied verschilt het percentage besmette teken. Gemiddeld is in Nederland één op de vijf teken besmet. Alleen als de teek besmet is, kun je Lyme krijgen. Het is daarom belangrijk om erachter te komen of de teek wel of niet besmet is.

Gooi hem daarom niet weg, maar stuur hem op naar ProHealth. Daar kunnen ze bepalen of de teek drager is van Lyme en/of andere infecties. Deze test is zeer betrouwbaar. Als blijkt dat de teek niet besmet is, weet je zeker geen Lyme te hebben, wat uiteraard een opluchting is.

Is deze wel besmet dan kun je Lyme hebben, maar wanneer je immuunsysteem goed werkt kan je lichaam de Lyme-bacterie ook zelf opruimen en wordt je dus niet ziek. Een besmette teek betekent dus niet perse dat jij ook ziek wordt. Wacht echter niet op de uitslag van de test, want mocht je Lyme hebben dan geldt: hoe eerder je behandelt, hoe groter de kans dat je geen chronische Lyme krijgt.

Wacht niet op de uitslag van een bloedtest

Nagenoeg iedere huisarts in Nederland zal beweren dat het doen van een bloedtest direct na de tekenbeet geen zin heeft, want het duurt zeker drie weken na besmetting, eer je lichaam genoeg antilichamen heeft aangemaakt waardoor de ziekte van Lyme kan worden aangetoond. Toch is het slim om direct na een tekenbeet een ELISA-test te doen, dat kun je het beste doen via Innatoss. Lees hier waarom dat verstandig is. Wacht echter niet op de uitslagen van het bloedonderzoek, want hoe eerder je behandelt hoe beter. Daar komt bij dat een testuitslag ook vaak vals negatief kan zijn.

Geen rode kring na een tekenbeet? Misschien heb je toch Lyme!

rode kring na tekenbeetGeloof niet je huisarts wanneer deze beweert dat je alleen Lyme hebt wanneer een rode kring verschijnt. Als er een rode kring verschijnt rondom de tekenbeet, weet je zeker Lyme te hebben. Deze kring verschijnt echter maar in 30 % van de gevallen. In 70 % van de beginnende Lyme-infecties verschijnt deze dus niet.

Antibiotica in een acute situatie

Heb je na een tekenbeet een rode kring, dan heb je zonder twijfel Lyme. Sta er dan op dat je een vier weken durende antibioticakuur doxyxycline 400 mg/dag krijgt. Dit is een veel zwaardere kuur dan de meeste huisartsen voorschrijven, maar er zijn genoeg aanwijzingen dat een kuur van tien dagen met een dosis van 200mg/dag echt te weinig is.

Natuurlijk is een zware antibioticakuur niet zonder risico’s. De risico’s van antibiotica wegen echter ruimschoots op tegen de risico’s van chronische Lyme, want deze laatste kan dodelijk zijn. Om de bijwerkingen van antibiotica tegen te gaan, slik je probiotica. Doe dit enkele uren nadat je antibiotica hebt genomen. Eet verder tijdens de antibioticakuur geheel suiker- en gistvrij. Eet ook geen witmeel, zoals in pasta en witte broodjes zit. Zo voorkom je darminfecties. Verder is een goede ontgifting noodzakelijk. Lees hier meer over detoxstrategieën.

Besef het volgende:

In het geval van acute Lyme, dus direct na de tekenbeet, is antibiotica verreweg de meest effectieve behandeling. Laat je niet van de wijs brengen door degene die beweren van niet!

Wat als je geen rode kring hebt?

Lichte griepklachten zijn evengoed een belangrijk symptoom van een Lyme-infectie. Heb je geen rode kring, maar voel je je wel grieperig na een tekenbeet, ook dan heb je waarschijnlijk Lyme en is antibiotica de beste keuze. Heb je echter geen griepklachten en geen rode kring, dan nog kun je in de toekomst last van Lyme krijgen. Wanneer je niet vaak gebeten wordt, kun je overwegen om na een tekenbeet een preventieve antibioticakuur te nemen.

Dit kun je natuurlijk niet te vaak doen, neem daarom vooral voorzorgsmaatregelen om niet gebeten te worden. Blijf op de paden, ga geen bossen in waarvan je weet dat er veel teken zitten en draag je broekspijpen tijdens een boswandeling in je sokken. Besef dat teken leven in hoog gras en dus van onder naar boven kruipen. Vermijd daarom tijdens het tekenseizoen aanraking met hoog gras. Ze vallen dus niet uit bomen.

Preventieve Lyme-kruidenkuur na tekenbeet

Stel je hebt geen rode kring, geen griepklachten en wilt niet preventief antibiotica slikken, dan kun je na een tekenbeet ook bepaalde kruiden nemen die de Lyme-bacterie doden en het immuunsysteem versterken. Deze kruiden zijn weinig belastend en kunnen een wereld van verschil betekenen voor het wel of niet ontstaan van chronische Lyme. Dit is dus een goed alternatief voor antibiotica. Neem onderstaande kuur twee maanden lang na een tekenbeet als preventief-behandelplan en voorkom chronische Lyme:

  • 2 x 500 mg/dag Cat’s Claw per dag. Een tinctuur is ook goed, neem dan 2 x dertig druppels/dag
  • 2 x 200 mg/dag Japanse Duizendknoop (er moet dan 100 mg resveratrol inzitten).
  • 1 x 1000 mg/dag astralagus
  • 3000 mg/dag vitamine C