Raak niet in paniek na een tekenbeet, blijf rustig en kalm.

Uiteraard krijg ik erg veel vragen over Lyme, ook over een tekenbeet. Vaak zijn degene die mij contacten na een tekenbeet in lichte paniek. Wat ik mij ergens goed kan voorstellen. Het is echter belangrijk het hoofd koel te houden, want op die manier kun je juist handelen en daarmee verklein je de kans om ziek te worden. Om niet steeds hetzelfde verhaal hoeven te vertellen, leg ik in dit artikel stap voor stap uit wat je moet doen na een tekenbeet. Ik hoop dat er daardoor minder mensen ziek worden. Het is soms namelijk tenenkrommend om te moeten horen wat sommige huisartsen allemaal wel niet beweren, waardoor mensen op den duur onnodig ziek worden. Zo zijn er ook die denken dat als je de teek binnen 24 uur verwijdert, je geen Lyme kunt krijgen. Wetenschappelijk is aangetoond dat dit niet waar is!!!

Op de juiste wijze de teek verwijderen

Als eerste is het van belang de teek op de juiste manier te verwijderen. Doe dit zo snel mogelijk, zo verklein je de kans op een infectie aanzienlijk. Ga dus niet naar de huisarts, maar handel zelf!

Gebruik een tekentang. Heb je deze niet, gebruik dan een puntige pincet. Zorg ervoor dat je de teek zo dicht mogelijk bij de huid beetpakt. Je pakt hem dus bij zijn kopje. Knijpt niet in zijn lijf, want dan knijp je de teek leeg in de bloedbaan en spuit je juist extra bacteriën in je lijf. Dit wil je natuurlijk niet.
tekenbeet-verwijderen-teekBesef dat een teek zich schuin vastzuigt. Trek hem eruit in de richting dat hij is vastgezogen. Zo voorkomen je dat deze breekt.

Smeer NOOIT, maar dan ook nooit alcohol, boter of iets anders op de teek!!! Beweert iemand dat je dit wel moet doen, dat is een HOAX!

Sommigen beweren dit omdat de teek bewusteloos raakt en daardoor gemakkelijk losraakt. Hij gaat dan echter ook braken, wat resulteert in alleen maar meer bacteriën in je lijf. Om diezelfde reden mag je ook niet prikken in de teek of hem bewerken met een heet voorwerp. Als de teek eruit is, ontsmet je het wondje goed met alcohol of jodium.

Teek opsturen

Niet iedere tekenbeet resulteert in Lyme, want niet alle teken zijn besmet. Per gebied verschilt het percentage besmette teken. Gemiddeld is in Nederland één op de vijf teken besmet. Alleen als de teek besmet is, kun je Lyme krijgen. Het is daarom belangrijk om erachter te komen of de teek wel of niet besmet is.

Gooi hem daarom niet weg, maar stuur hem op naar ProHealth. Daar kunnen ze bepalen of de teek drager is van Lyme en/of andere infecties. Deze test is zeer betrouwbaar. Als blijkt dat de teek niet besmet is, weet je zeker geen Lyme te hebben, wat uiteraard een opluchting is.

Is deze wel besmet dan kun je Lyme hebben, maar als je immuunsysteem goed werkt kan je lichaam de Lyme-bacterie ook zelf opruimen en wordt je dus niet ziek. Een besmette teek betekent dus niet perse dat jij ook ziek wordt.

Wacht echter niet op de uitslag van de test, want mocht je Lyme hebben dan geldt: hoe eerder je behandelt, hoe groter de kans dat je geen chronische Lyme krijgt.

Wacht niet op de uitslag van een bloedtest

Het doen van een bloedtest direct na de tekenbeet heeft geen zin, want er wordt op anti-lichamen getest. Het duurt zeker drie weken na besmetting, eer je lichaam genoeg antilichamen heeft aangemaakt waardoor de ziekte van Lyme kan worden aangetoond. Mocht je echter Lyme hebben, dan kan het ook zo zijn dat een Lyme test drie weken na de tekenbeet toch negatief is, want reguliere testen zijn weinig betrouwbaar. Lees hier meer over Lyme-testen. Wacht dus ook niet op de uitslagen van het bloedonderzoek, want deze zijn onbetrouwbaar en nogmaals: hoe eerder je behandelt hoe beter.

Geen rode kring na een tekenbeet? Misschien heb je toch Lyme!

rode kring na tekenbeetGeloof niet je huisarts als deze beweert dat je alleen Lyme kunt hebben bij het verschijnen van een rode kring. Dit is simpelweg niet waar. Als je een rode kring hebt rondom de tekenbeet, weet je zeker Lyme te hebben. Deze kring verschijnt echter maar in 30 % van de gevallen. In 70 % van de gevallen verschijnt deze dus niet!

Antibiotica in een acute situatie

Heb je een rode kring, dan heb je dus Lyme, daarover bestaat geen twijfel. Sta er dan op dat je een vier weken durende antibioticakuur doxyxycline 400 mg/dag krijgt. Dit is een veel zwaardere kuur dan de meeste huisartsen voorschrijven, maar er zijn genoeg aanwijzingen dat een kuur van tien dagen met een dosis van 200mg/dag echt te weinig is.

Natuurlijk is een zware kuur niet zonder risico’s. De risico’s van antibiotica wegen echter ruimschoots op tegen de risico’s van chronische Lyme. Deze laatst kan namelijk dodelijk zijn. Om de bijwerkingen van antibiotica tegen te gaan, slik je probiotica. Doe dit enkele uren nadat je antibiotica hebt genomen. Eet verder geheel suiker- en gistvrij. Eet ook geen witmeel, zoals in pasta en witte broodjes. Met een goed dieet voorkom je darminfecties. Verder is een goede ontgifting noodzakelijk. Lees hier meer over detoxstrategieën.

Besef het volgende:

Als je chronische Lyme hebt is het maar de vraag of antibiotica nog werken. In het geval van acute Lyme, dus direct na de tekenbeet, is het verreweg de meest effectieve behandeling. Laat je niet van de wijs brengen door degene die beweren van niet!

Wat als je geen rode kring hebt?

Lichte griepklachten zijn evengoed een belangrijk symptoom van een Lyme-infectie. Heb je geen rode kring, maar voel je je wel grieperig na een tekenbeet, ook dan heb je Lyme en is antibiotica de beste keuze.

Heb je echter geen griepklachten en geen rode kring, dan nog kun je Lyme krijgen. Dit maakt het natuurlijk reuze lastig. In dit geval zou je kunnen overwegen een preventieve antibioticakuur te nemen. Of je preventief antibiotica neemt dien jezelf te bepalen. Heb je sterke darmen en heb je tot dusver weinig antibiotica gebruikt dan zou ik het eerder inzetten dan wanneer je ernstige darmklachten hebt en een verleden met veelvuldig antibiotica-gebruik.

Preventieve Lyme-kruidenkuur

Stel je hebt geen rode kring en ook geen griepklachten en wilt niet preventief antibiotica slikken, wat ik mij goed kan voorstellen, dan kun je ook bepaalde kruiden nemen die de Lyme-bacterie doden en het immuunsysteem versterken. Deze kruiden zijn weinig belastend voor een gezond lichaam en kunnen een wereld van verschil betekenen voor het wel of niet ontstaan van chronische Lyme. Dit is dus een serieus goed alternatief voor antibiotica! Het is best vreemd dat dit advies zo weinig gegeven wordt (maar goed dat heeft alles te maken met het feit dat de farmacie onze geneeskunst domineert).

Neem onderstaande kuur twee maanden lang na een tekenbeet als preventief-behandelplan en voorkom chronische Lyme:

  • 2 x 500 mg/dag Cat’s Claw per dag. Een tinctuur is ook goed, neem dan 2 x dertig druppels/dag
  • 2 x 200 mg/dag Japanse Duizendknoop (er moet dan 100 mg resveratrol inzitten).
  • 1 x 1000 mg/dag astralagus
  • 3000 mg/dag vitamine C