Zorgkosten aftrekbaar voor Lyme-patiënten 

zorgkosten aftrekbaarAls Lyme-patiënt heb je vaak hoge zorgkosten die je niet vergoed krijgt via de verzekering. Besef echter dat veel van deze kosten aftrekbaar zijn van je bruto-inkomen. Ook als je een bijstandsuitkering hebt, betaal je belasting en kun je dus in het geval van hoge kosten een aardig bedrag terugkrijgen.

Voor lage inkomens geldt er een drempel van 128 euro. Dit betekent dat je pas bij een bedrag hoger dan 128 euro de ziektekosten kunt aftrekken. Voor hogere inkomens ligt deze drempel hoger. Zie hier hoe je deze drempel berekent. Voor lage inkomens geldt dat je ongeveer 1/3 van je niet-vergoedde zorgkosten (min de drempel) terugkrijgt.

De slogan van de belastingdienst: “Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker,” gaat in dit geval niet op. Je zult namelijk niet de eerste zijn die moet aantonen dat je bepaalde zorgkosten niet vergoed krijgt, want alleen kosten die niet vergoed worden, kun je opvoeren. Wees ze dus voor en declareer daarom alle zorgkosten, ook al weet je dat je ze niet vergoed krijgt. Je krijgt dan een heel mooi overzicht van de zorgverzekering van wat je wel en niet vergoed krijgt, wat je vervolgens aan de belastingdienst kunt tonen.

Bewaar altijd alle bonnetjes en facturen. Ook die van de benzine van reiskosten naar artsen en van medische hulpmiddelen. Bewaar deze minimaal vijf jaar.

Hieronder in een overzicht welke zorgkosten aftrekbaar zijn:

 • Alle medicijnen die zijn voorgeschreven door een BIG-arts en die niet vergoed worden. Denk aan een bepaald soort antibiotica (zoals Tinidazole), maar ook methylcobalamine-injecties (vitamine b12) en kalmeringsmiddelen als valium. Homeopathische-medicijnen kun je evengoed aftrekken, mits deze zijn voorgeschreven door een BIG-geregistreerde-arts. Helaas kun je kruiden en supplementen niet aftrekken.
 • Spuitjes, naalden, infuuszakken, gaasjes en pleisters waarmee je medicijnen die zijn voorgeschreven toedient, kun je wel aftrekken.
 • Consulten bij een BIG-geregistreerde arts kun je aftrekken voor het deel dat niet vergoed wordt vanuit je aanvullende verzekering. Stel je krijgt per consult 60 euro vergoed en een consult is 150 euro, dan mag je 90 euro aftrekken. Of je krijgt maar 600 euro vergoed en je volgt 10 consulten van 80 euro, dan kun je 200 euro aftrekken. Er zijn ook BIG-artsen die in zijn geheel niet vergoed worden. Dan kunnen alle kosten worden afgetrokken. Nogmaals declareer deze kosten wel en bewaar het overzicht dat je krijgt van de zorgverzekeraar als bewijs dat het niet vergoed wordt. Besef dus dat een behandeling die niet vergoed wordt in het geval van een laag inkomen dus 1/3 goedkoper is doordat je belasting kunt terugvragen.
 • Consulten bij therapeuten kun je niet aftrekken, tenzij een BIG-arts deze behandeling heeft voorgeschreven. Denk bijvoorbeeld aan darmspoelingen. Er zijn genoeg BIG artsen die hun patiënten doorsturen naar een colonhydrotherapeut. Als je een verwijzing hebt, kun je deze kosten aftrekken. Vraag hier dus om.
 • Consulten bij paramedici zoals een fysiotherapeut of manueel-therapeut kun je aftrekken, maar als je goed verzekerd bent, wordt dit meestal vergoed. Let op, de eigen bijdrage mag je in dit geval niet aftrekken.
 • Het eigen risico is ook NIET aftrekbaar.
 • Testen die je laat doen via een BIG-geregistreerde arts kun je aftrekken. Denk aan darmonderzoek, voedsel-intolerantietest, LTT enz.
 • Veel Lyme-patiënten volgen een streng dieet zonder zuivel, gluten, soja en soms ook zonder ei. Wanneer een BIG-arts hiervoor een dieetverklaring ondertekent (dit mag ook je huisarts zijn) kun je een vast bedrag aftrekken bij de belasting. Zie hier voor meer informatie. Dit kan een vrij hoog bedrag zijn.
 • Tandartskosten zijn af te trekken. Ook je reis naar de tandarts. Velen bezoeken immers een biologisch tandarts en dat betekent dat je soms ver moet reizen.
 • Steunzolen en gehoorapparaat kun je aftrekken. Een bril, rolstoel, looprek, rollator en andere hulpmiddelen zijn niet af te trekken.
 • Aanpassingen in het huis, zoals een traplift en verhoogde toilet zijn niet aftrekbaar.
 • Van een scootmobiel kan de jaarlijkse afschrijving worden afgetrokken. Hier kun je zien hoe je deze berekend.
 • Reiskosten naar artsen zijn af te trekken. Bewaar goed de bonnen van de benzine, ook als iemand anders je brengt. Via ‘mijn OV-chipkaart’ krijg je een mooi overzicht van de kosten die je maakt met het openbaar vervoer. 
 • Stel dat je door je ziekte heel erg afvalt, aankomt of sneller kleding stuk maakt (bijvoorbeeld omdat je in een rolstoel zit), dan is het mogelijk om de bedragen die je extra kwijt bent aan kleding af te trekken. Bewaar goed de bonnetjes. Zie hier voor meer informatie. Hetzelfde geldt voor het gebruik van extra beddengoed.
 • Stel dat je veel zweet of regelmatig braakt dan moet beddengoed vaker gewassen worden. Als je de hele dag in bed ligt, je ook eet op bed, moet je beddengoed logischerwijs ook vaker gewassen worden. De kosten van extra stroomverbruik van de wasmachine en droger zijn in dit geval aftrekbaar. 
 • Kosten gemaakt bij een arts in het buitenland zijn ook af te trekken, mits deze arts een opleiding heeft die van vergelijkbaar niveau is als een Nederlandse arts. Vervoer en verblijfskosten kun je helaas niet aftrekken. Wanneer je via een stichting geld hebt ingezameld, kun je de kosten voor dergelijke behandeling niet aftrekken. Kies er daarom voor reis en verblijfskosten te betalen vanuit de stichting en de werkelijke medische kosten zelf te betalen (voor zover als dat mogelijk is).